Klub NiP-a Općine Centar: Mandić i SDP nastavljaju tamo gdje je Ajnadžić stao

28/07/2022
minuta čitanja

 U Sarajevu je danas održana redovna sjednica Općinskog vijeća Centar na kojoj nije usvojen dnevni red, a koju su napustili vijećnici kluba NiP-a.U skladu s tim, klub NiP-a Centar kao objašnjenje tog čina navode udruženo djelovanje Naše stranke, SDP-a i SDA u Općinskom vijeću Centar te u sumnjivim pocesima i zapošljavanjima.

Iz kluba NiP-a tvrde da su vijećnici SDA, SDP-a i Naše stranke u koordiniranom djelovanju svojim glasanjem odbili uvrstiti u dnevni red 20. sjednice Općinskog vijeća Centar Sarajevo prijedlog Komisije za izbor i imenovanje, odnosno prijedlog Odluke o razrješenju sekretara Općinske izborne komisije Aide Skalonje, sekretara koji je imenovan za vrijeme mandata načelnika Ajnadžića i koalicione većine okupljene oko Stranke demokratske akcije.

“Samim tim dali su podršku sekretaru i većini u Općinskoj izbornoj komisiji, a koja je na prošlim lokalnim ali i općim izborima bila obilježena nizom sumnjivih radnji i nezakonitih procesa, o čemu je danas na sjednici svjedočila predsjednica Općinske izborne komisije, Snježana Dragoje.

A motiv Naše stranke za ovakvim djelovanjem je zapravo još jedan prijedlog Komisije za izbor i imenovanja kojim je na današnjoj sjednici bilo predviđeno razrješenje Ćamila Osmanagića, savjetnika načelnika Mandića, tzv. ‘načelnika iz sjene’, iz Komisije za poslovne prostorije, komisije sa, razumije se, znatnim utjecajem u Općini Centar”, navodi se u saopćenju kluba NiP-a Centar.

Dalje, dodaju da su SDA, Naša stranka i SDP udruženim djelovanjem pokušali na današnoj sjednici u dnevni red uvrstiti i usvajanje Nacrta regulacionog plana na Poljinama koji nije dobio potrebnu većinu na prethodnoj sjednici, a gdje privatni investitor već izvode radove na terenu, što predstavlja faktički pokušaj legalizacije protupravnog građenja.

Iz ovog razloga, Klub NiP-a u Općinskom vijeću Centar Sarajevo napustio je 20. redovnu sjednicu jer ne žele nastaviti politike bivšeg načelnika Ajnadžića. Ističu da su upravo na suprotnosti i negaciji tih politika i podržali gospodina Mandića 2020. godine u utrci za načelnika Općine Centar, a što je očito bila kardinalna greška.

“Pored ovih radnji, načelnik Mandić već šesti mjesec u kontinuitetu izbjegava da objavi Odluku o osnivanju i djelokrugu općinskog organa uprave, koju je inače donio protupravno, jer je po Zakonu o organizaciji organa uprave u FBiH jedino Općinsko vijeće nadležno da donese takvu Odluku, a što će, uvjereni smo, uskoro potvrditi i odgovarajuća sudska instanca. Odluka je donesena 15.12.2021. godine, a tek je jučer, pred današnju sjednicu Vijeća objavljena, u sklopu nepotpisanog saopćenja Općine Centar o zapošljavanju, valjda u strahu od opravdanih kritika i to sa fingiranim datumom objave na stranici od 07. jula godine!? Duboko smo razočarani činjenicom da načelnik Mandić nastavlja netransparentnost u donošenju odluka, a što je bila odlika njegovog prethodnika”, kažu iz NiP-ovog općinskog kluba.

Naglašavaju kako je upravo ono što ih uznemirava činjenica da su informacije koje im redovno saopćavaju uposlenici Općine Centar a odnose se na netransparentnost zapošljavanja i nezakonitih praksi načelnika Mandića.

“Molimo uvaženog načelnika da objasni javnosti u kakvoj je tačnoj relaciji sa izvjesnim Ćamilom Osmanagićem zvanim ‘Cuco’, navodnim ‘načelnikom iz sjene’ koji širi strah i trepet po općinskim službama, izdaje naloge državnim službenicima i namještenicima i upravlja radom Općine po ovlaštenju načelnika, iako dotični nije niti državni službenik niti namještenik, već angažovan na osnovu ugovora o djelu? Tražimo da nam se dostavi isti ugovor o djelu, u kojem stoji koliko novca ‘načelnik iz sjene’ košta građane Općine Centar ali i odgovarajuća dokumentacija na osnovu koje je sklopio ugovor te na osnovu kojih kvalifikacija? Pozivamo i nadležne organe da utvrde da li je zaključivanje ovog konkretnog ugovora i obavljanje poslova koje on predviđa u skladu sa zakonom”, saopćeno je iz kluba NiP-a Općine Centar.

Također, uputili su molbu načelniku da javno objavi koliko je ugovora o djelu ili ugovora o privremenim i povremenim poslovima zaključeno od početka njegovog mandata, na kojim tačno poslovima kao i imena i prezimena osoba koje su angažovane na osnovu tih ugovora.

“Pritom molimo uvaženog načelnika da u tim podacima ne izostavi imena Draška Lukovića i Omara Tanovića, pojedinaca trenutno (ali i od ranije) angažovanih na osnovu ugovora o djelu u Općini Centar, a koji su onda ‘igrom slučaja ili pukom koincidencijom’ bili prvoplasirani na konkursima za državnu službu u Općini Centar Sarajevo, i to za radna mjesta – Viši stručni suradnik za informisanje u kabinetu općinskog načelnika i Stručni suradnik za poslove Općinskog vijeća u Službi za poslove Općinskog vijeća”, kažu.

Ovakvo postupanje od nas očekuju i građani Općine Centar koji su nam u najvećem broju dali povjerenje na izborima 2020. godine. Ovakvo postupanje najzad očekujemo od sebe samih.Klub Naroda i Pravde Centar Sarajevo je i pored svih ovih činjenica spreman se danas vratiti u vijećničke klupe jer su bitne odluke za građanke i građane Općine Centar na čekanju.

Idina vrh