Ko su najveći gubitnici u Federaciji?

05/11/2022
1 minuta čitanja

Nakon konačne objave konačnih rezultata izbora 2022. naš portal se pozabavio nestajućima partijama.


Nije teško uočiti da je SBB titulu najvećeg looser-a potpuno zasluženo ponio. Ovako težak debakl nisu mogli ni u snu sanjati, osim naprimjer bivših SBB vedeta iz TK Lejle Vuković i Nedžada Hamzića, koje je Avaz danima prije izbora neselektivno blamirao i pokušavao ocrniti na najgori mogući način. Isto kao hercegovačke SBB moćnike braću Kljako ili pak bračni par Arapović u Sarajevu koji su bili meta predizborne kampanje Avaza.


Svi koji su imali bilo kakve spoznaje znaju da su ti likovi bili pod direktnom zaštitom neprikosnovenog Radončića, i da su dobili od SBB mnogo više od velikig broja zaslužnijih članova u proteklim godinama i mandatima.


A nestajanje sa političkog neba je “zacemetirano” onog dana kad je Radončić sumanuto glupim potezom, napustio šestorku i sa SDA i DF napravio vlast, ali za njih u najgore moguće vrijeme, pred sami početak pandemije korona virusa. A najveća šteta je u svemu tome bila politički nestanak jednog čestitog sarajlije, Maria Nenadića, koji je u takvom vremenu vukao posve sam kantonalnu Vladu, lišen čak i pomoći ministra zdravstva Rusmira Mesihovića iz DF, koji je jednostavno pobjegao, pravdajući se bolešću.


Drugi najveći gubitnik je PDA Mirsada Kukića, koji nije ni mogao mnogo više očekivati nakon objave da se nalazi na crnoj listi američke administracije. Uslijedio je najgori mogući potez, smjena predsjednika partije, gdje na čelo umjesto sebe Kukić postavlja Elzinu Pirić, a ne treba mnogo komentarisati i zbog čega.


Svi iole ozbiljniji članovi PDA, kao i simpatizeri, takvo poniženje nisu mogli istrpiti i ishod je očekivan uključujući i posljednju izdaju dva zastupnika u TK. Tako da će za utjehu ovoj partiji ostati još samo mandat Elzine Pirić u federalnom Parlamentu.


Izenenađenje je izborni debakl Ibrahima Hadžibajrića u Sarajevu, jer njegov NES nije prošao niti izborni prag. Možda, ipak, potpuno logičan slijed događaja u političkom životu Starog Grada koji je postao plijen narkobandi, zbog atraktivnosti starogradskih lokacija i žestoke bitke perača novca za njih, a što je kompromitirani načelnik dozvolio, a prema pisanju pojedinih medija i uzeo aktivno učešće.


A o Socijaldemokratama Envera Bijedića, BOSS-u ili pak BPS Sefera Halilovića, nema potrebe posebno detaljisati, jer malo ko je vjerovao da bi mogli osvojiti bilo kakav mandat.

,
Prethodni tekst

Osmicina i Šmrkova NarkoVojska; Jezivi Hadžibajrić; Kratko pisamce bolesnicima DTs Šehovcu i sitnom narkodileru Šiljegoviću, prvom rektalnom alpinisti Istočnog Sarajeva

Sljedeći tekst

Formiranje vlasti i preletačevići: Opet je u modi stara priča o mijenjaju stranačkih dresova

Idina vrh