Konaković: Naša pozicija u odnosu na partnere je potpuno derogirana, a dobili smo direktora OSA-e

12/01/2023
1 minuta čitanja

U Istočnom Sarajevu je održan sastanak koalicionih partnera na državnom nivou na kojem su govorili o raspodjeli kadrova u važnim državnim agencijama i institucijama. Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković kazao je da je pozicija stranaka koje predstavlja “potpuno derogirana” u odnosu na partnere.

Na početku Konaković ističe da raspodjela fotelja nije nikakav negativan čin, nego normalan proces, koji prati formiranje vlasti, no potvrđuje informacije Klix.ba da su razgovarali o podjeli direktorskih pozicija.

“Preuzimajući odgovornost u državnoj vlasti mi preuzimamo odgovornost i za one ljude koji su na čelima agencija, institucija i koji treba da prate naše politike. To je normalan i prirodan politički proces i danas smo razgovarali o tome u jednoj vrlo konstruktivnoj atmosferi”, kazao je nakon sastanka.

Ističe kako se razgovaralo o ključnim pozicijama, a riječ je o više od 30 institucija i agencija. Vjeruje da će prilikom nekih imenovanja direktora imati problema.

“Ima 18 ili više pozicija u kojima su istekli mandati, koji rade na rubu zakona, tu se očekuju izazovi. U sektoru sigurnosti od šest ključnih institucija, u pet su na čelu ljudi čiji su mandati davno istekli, koji su odgovorni više svojim političkim šefovima nego institucijama BiH. To govori o potrebi da se mijenjaju. Dogovorili smo da ćemo nakon formiranja Vijeća ministara dovesti kompetentne ljude”, naveo je on.

Govoreći o pozicijama koje su pripale “Trojci” izdvaja OSA-u i Koordinaciju za rad policijskih tijela.

“Sve ono što je do sada bilo na našoj strani će uglavnom ostati na našoj i bit će nekih manjih izmjena”, rekao je.

Dodaje kako je pozicija stranaka koje predstavlja na državnom nivou u lošijoj poziciji nego pozicija SNSD-a i HDZ-a.

“Uočili smo neke anomalije u trgovinama ove strane koju mi predstavljamo. Potpuno je derogirana pozicija i u statističkom, i u nekom kvantitativnom, kvalitativnom smislu, danas smo radili na uravnoteženju toga”, naveo je Konaković.

Na kraju, očekuje da će 20. januara biti održana sjednica Vijeća ministara BiH na kojoj će biti potvrđeni državni ministri.

Ispred Trojke na sastanku su bili predsjednici stranaka i budući ministri Edin Forto i Elmedin Konaković, zajedno s njima stigli su Denis Zvizdić, Aljoša Čampara i Nerin Dizdar.

Uime delegacije iz Republike Srpske prisustvovali su Željka Cvijanović, ministar Zoran Tegeltija te premijer RS-a Radovan Višković. Ispred HDZ-a bila je mandatarka u Vijeću ministara BiH Borjana Krišto.

Idina vrh