Konaković: Projekti Fonda za zapadni Balkan (WBF) jačaju civilno društvo u regiji

17/08/2023
1 minuta čitanja

Sagovornici su se saglasili da je jačanje i unapređenje regionalne saradnje ohrabrenje za postizanje dugoročne stabilnosti i napretka u regiji

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas sa izvršnim direktorom Fonda za zapadni Balkan (WBF) Gjergji Murrom.

Na sastanku je razgovarano o aktivnostima, projektima i finansiranju Fonda koji je osnovan 2015. godine s ciljem poticanja saradnje članica WBF Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crna Gore i Srbije kroz zajedničke projekte organizacija i institucija u regiji.

Tom prilikom, Konaković je naglasio važnost regionalne saradnje i WBF koji ima višestruk značaj s obzirom na to da se kroz realizaciju zajedničkih projekata povezuju ljudi i jača civilno društvo u regiji te dobrosusjedski odnosi kao najbolji primjer evropskih vrijednosti.

Izrazio je uvjerenje da će Bosna i Hercegovina, koja iduće godine predsjedava Fondom, doprinijeti saradnji i zajedničkom napretku realizacijom regionalnih projekata iz različitih oblasti.

Sagovornici su se saglasili da je jačanje i unapređenje regionalne saradnje ohrabrenje za postizanje dugoročne stabilnosti i napretka u regiji, kao i za ubrzanje puta prema EU, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

Idina vrh