U toku proširenje i modernizacija sistema stacionarnih radara na području KS

17/08/2023
1 minuta čitanja

U planu je da do 2025. optičkom mrežom budu povezane 164 raskrsnice u Kantonu Sarajevo

Odjeljenje za videonadzor Sektora uniformisane policije dobilo je na nadležno postupanje osam zaključaka od Ekspertne radne grupe za razmatranje opravdanosti za postavljanje novih stacioniranih radara u Kantonu Sarajevo.

Tri radara u procesu postavljanja

Ekspertna radna grupa je usvojila šest lokacija kao opravdane, tri su radara u procesu postavljanja (ul. Adema Buće kod škole; Zagrebačka, te M-18 Semizovac), a za preostala tri je u toku istraživanje tržišta za nabavku (ul. Alipašina, Džemala Bijedića i M-18 Poturovići).

Osim tih šest lokacija, Jedinica za saobraćaj je zahtijevala postavljanje stacionarnog radara u ulici Obala Kulina Bana, kod BH Pošte, te je u toku postavljanje kućišta.

34 analitičke kamere

Također, Odjeljenje za videonadzor je za naredni period planiralo proširenje analitičkih kamera “Sparta”, koje uključuje nabavku 34 analitičke kamere. U tu svrhu je neophodno instaliranje novih optičkih kablova duž glavne longitudinale, što je i učinjeno u toku rekonstrukcije tramvajske pruge, a zaključkom vlade je usvojena inicijativa MUP-a da se prilikom svih projekata u KS vrše konsultacije o pitanju dodatne instalacije optičkih kablova.

U planu je da do 2025. optičkom mrežom budu povezane 164 raskrsnice u Kantonu Sarajevo, što bi imalo veliki značaj za uspostavu savremenog videonadzora, saopćeno je iz MUP-a KS.

Idina vrh