Konaković: Razumijem interes Hrvatske, ali o pitanjima BiH odlučivat će se u institucijama BiH

19/03/2023
1 minuta čitanja

Kazao je i da mu je jasna zainteresiranost Hrvata za hrvatski narod u BiH.

“Ona je prirodna kao što je zainteresirana i Srbija za Srbe u BiH, ali je tu potpuno jasna granica. O pitanjima o BiH, odlučivat će se u institucijama BiH, Bošnjaci, Srbi, Hrvati u Bosni i Hercegovini i svi građani koji ne pripadaju etničkim skupinama”, rekao je Konaković.

Komentarisao je svoju nedavnu posjetu Hrvatskoj rekavši da je sastanak s predsjednikom te zemlje Zoranom Milanovićem bio “kurtoazan i korektan”.

“Istina je da on govorio više nego što sam ja govorio, ali je govorio vrlo korektno. Podsjetio je na neke stvari koje su nama bile važne, kako je na jednoj od sekciji NATO-a bio prvi koji je govorio o kandidatskom statusu BiH”, rekao je Konaković.

Sastanak s Plenkovićem, dodaje Konaković, ipak je bio malo konkretniji.

“Zapravo je naglasio važnost reformi u ovoj godini, jer je naredna izborna za Europski parlament. Vrlo konkretni sastanci”, zaključio je Konaković, prenosi HRT.

Podsjećamo, Konaković je u Februaru, na press konferenciji nakon sastanka sa hrvatskim šefom diplomatije Gordanom Grlićem Radmanom na pitanje o mogućim rješenjima Izbornog zakona rekao:

“Danas nismo razgovarali o detaljima pomenutih tema. Tempirali smo to da sa nekim konkretnim rješenjima do šestog mjeseca izađemo na ovoj zajedničkog sjednici. Neka koja su kompleksnija neće biti ni do tad spremna. U sporazumu koalicionom koji smo zajedno potpisali stoji rok od šest mjeseci od formiranja svih nivoa vlasti na svim nivoima. Što znači da ćemo od imenovanja federalne Vlade imati rok od šest mjeseci da pristupimo pregovorima oko izmjena Izbornog zakona i djelimičnih izmjena Ustava”, rekao je Konaković

Prethodni tekst

Ministar Konaković u Mostaru: Sastanak sa privrednicima HNK kao osnov za poboljšanje uvjeta poslovanja, s akcentom na uvoz i izvoz roba

Sljedeći tekst

Bećirović traži od Pravobranilaštva BiH informaciju o tome šta su učinili da spriječe otimanje imovine

Idina vrh