Ministar Konaković u Mostaru: Sastanak sa privrednicima HNK kao osnov za poboljšanje uvjeta poslovanja, s akcentom na uvoz i izvoz roba

19/03/2023
1 minuta čitanja

Večeras je u sali hotela Bristol, u organizaciji gradske organizacije Narod i Pravda Mostar održan okrugli sto sa ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjednikom NiP-a BiH Elmedinom Konakovićem.

Tokom njegovog razgovora sa prisutnima (članovima, simpatizerima, građanima Mostara), ministar Konaković govorio je o svojim prvim aktivnostima kao ministar vanjskih poslova te prisutne upoznao sa aktuelnom političkom situacijom i procesom formiranja vlasti na svim nivoima. Također, govorio je i o stanju koje je zatekao u Ministarstvu vanjskih poslova ali i budućim projektima, inicijativama itd. Naglasio je da je najvažnije da se desi promjena na nivou Federacije BiH, tačnije, mora se desiti rasterećenje realnog sektora, zdravstva, obrazovanja i turizma.

stakao je da su sve optužbe sistema koji svake godine otjera grad ljudi van BiH “pale u vodu” s obzirom na to da za navedene nema dokaza.

Još jednom je istakao da je koalicija na nivou Federacije BiH jako čvrsta i stabilna te da će uskoro biti poznata imena ministara u Vladi FBiH.

Pored Konakovića, prisutnima se obratio i predsjednik gradske organizacije NiP-a Mostar i zastupnik u Vladi HNK Omer Hujdur koji je izričito kazao kao NiP Mostar ili NiP HNK neće ići u vlast pod bilo koju cijenu, odnosno, sa onima koji nemaju jasan plan i program djelovanja te sa onima koji će htjeti oslabiti položaj Bošnjaka ali i svih drugih naroda na ovim prostorima.

Ministar Konaković iznio je svoja opažanja o ekonomiji u BiH kazavši kako je težak ambijent za rast realnog sektora u našoj zemlji. Istakao je i da je politička stabilnost olakšica za razvoj privrede, te da će se zalagati za relaksiranje nameta za realni sektor. U nastavku sastanka privrednici su razgovorali sa ministrom postavljajući pitanja i iznoseći svoje zahtjeve.

Idina vrh