Više se ne može blago kažnjavati nasilje nad djecom i ženama

08/03/2022
1 minuta čitanja

Poslanici i delegati Naše stranke u Parlamentu FBiH povodom Dana žena, 8.marta, održali su pres-konferenciju na kojoj su poručili da se više ne može tolerisati i blago kažnjavati u Krivičnom zakonu FBiH nasilje nad djecom i ženama.

Zato su poslanici Naše stranke predložili izmjene i dopune Krivičnog zakona FBiH koje će se razmarati sutra na sjednici Predstavničkog doma.

– Predložili smo 45 izmjena i dopuna. Među njiima smo predvidjeli da se uvede novo krivično djelo “spolno uznemiravanje” kako bi lakše bilo dokazati krivičnog djelo – rekla je predsjednica Komisije za ljudska prava u Predstavničkom domu PFBiH Milomirka Melank.

Poslanici Naše stranke traže da se zakonski uvede udaljavanje iz domaćinstva počinilaca nasilja kada postoji opasnost da se nasilje ponovi.

– Tražimo da zabranu vršenja bilo kojeg posla sa djecom počiniocima nasilja nad djecom. Tražimo obavezan psihosocijalni tretman počinilaca nasilja, kao i zabranu komunikacije sa žrtvom nasilja. Također, zahtijevamo i zabranu uvjetnog puštanja na slobodu osoba osuđenih za nasilje u porodici – istakla je Melank.

Predsjednica Kluba Naše stranke u Predstavničkom domu Sabina Ćudić je tražila od Vlade Federacije BiH da sutra na dnevni red sjednice hitno uvrsti Prijedlog zakona o materijalnog podršci porodicama sa djecom.

– Pet godina čekamo na usvajanje i implementaciju ovog zakona kojim se izjednačava status porodilja i porodica sa djecom u Federaciji, a to je jedino mjesto u Evropi koje nema regulisano ovo pitanje. Ne trebaju nam licemjerne čestitke premijera Federacije za 8. mart, treba nam suštinska ravnopravnost pred zakonom. Pozivam kolege da za 8. mart podrže da već na sutrašnjoj sjednici osiguramo podršku porodicama sa djecom – rekla je Ćudić.

Idina vrh