Je li 5G stvarno zelena tehnologija ili će trošiti više resursa?

07/03/2022
minuta čitanja

Nova generacija mobilne mreže uvodi se širom svijeta, a obećanja o super brzom internetu idu ruku pod ruku s tvrdnjama o velikim prednostima za okoliš.

Tehnološka industrija dugo se pokušava uskladiti sa zelenim pokretom, iako su njeni čelnici često optuženi za maglovite slogane i daju teško provjerljiva obećanja, piše francuska novinska agencija AFP.

Mobile World Congress (MWC), industrijsko okupljanje u Barceloni, svakako je vidjelo neke slogane. No Huawei, Orange i industrijska organizacija GSMA koja predstavlja operatore mobilnih mreža pokušali su razjasniti neke od “zelenih tvrdnji” o 5G.

Nova generacija mobilne mreže uvodi se širom svijeta, a obećanja o super brzom internetu idu ruku pod ruku s tvrdnjama o velikim prednostima za okoliš.

Laurence Williams sa Univerziteta Sussex u Velikoj Britaniji nedavno je vodio istraživanje procjenjujući dostupne dokaze o navodnim “zelenim” prednostima 5G.

Za AFP je rekao kako tvrdnje te industrije imaju smisla.

Hoće li 5G biti energetski efikasniji?

Jean-Marie Chaufray iz Orangea pozdravio je rješenja koja štede energiju kao što su “opcije mirovanja”, pri čemu se komponente isključuju kada se ne koriste, te energetski efikasnije antene i drugi hardver.

Rekao je za MWC da će 5G biti “10 puta efikasniji” od 4G do 2025. godine.

“Mobilni podatkovni saobraćaj će nastaviti dramatično rasti u nadolazećim godinama. Sve se više priznaje da će 5G barem djelomično biti uzrok tog rasta podatkovnog saobraćaja”.

Industrija je objavila različite procjene – neke sugeriraju da će potrošnja energije mreže pasti, druge da bi mogla ostati ista, a barem jedna procjena sugerira da će potrošnja energije mreže porasti zbog 5G.

Nedavna studija iz Finske procijenila je da je potrošnja električne energije u glavnim mobilnim mrežama u 2017. bila otprilike 10 posto veća nego u 2010.

Autori tvrde da je to bilo zbog brzo rastućeg volumena podataka i novih funkcija, posebno video streaminga.

“Iako se ova studija odnosi na period neposredno prije nego što se 5G počeo uvoditi u cijelom svijetu, ona ipak pokazuje da poboljšanja energetske efikasnosti mreža ne garantiraju smanjenje potrošnje energije u mrežama”.

Hoće li 5G pomoći u postizanju ciljeva o nepostojanju ugljika?

Emanuel Kolta iz GSMA-e pohvalio se da su telekomunikacijske kompanije bile “među vodećim kompanijama u privatnom sektoru” po obavezivanju na ciljeve o postizanju neto nula emisije ugljika.

I kazao je da je put do postizanja tih ciljeva korištenje obnovljive energije, efikasnijih baterija i korištenja umjetne inteligencije kako bi se omogućilo gašenje komponenti u manje frekventnim periodima.

“Dok neki operatori već napajaju svoje mreže 100-postotnom obnovljivom energijom, GSMA-ova studija iz 2021. sugerira da se, analizirajući 31 mrežu u 28 različitih zemalja, prosječno 46 posto potrošnje energije odnosi na obnovljive izvore sa značajnim varijacijama između zemalja”.

Operativna energija potrebna za napajanje mobilnih mreža je važna, ali je važna i energija potrebna za proizvodnju mrežne infrastrukture, dodaje.

“Mnoga istraživanja koja se bave implikacijama 5G na potrošnju energije gledaju samo na operativnu energiju. U najmanju ruku, trebali bismo biti skeptični u pogledu tvrdnji o uštedama energije u strategijama koje zahtijevaju opsežno uvođenje nove infrastrukture”, kaže Kolta o procjenama koje ne uzimaju u obzir energetsku potrošnju stvaranja te infrastrukture.

Donosi li 5G uštedu energije većih razmjera?

Duan Hao iz Huaweija istakao je važnost takozvanog efekta omogućavanja, za koji je rekao da bi “ubrzao digitalizaciju i dekarbonizaciju u svim industrijama”.

Ideja je da će bolja povezanost omogućiti da više usluga i aktivnosti pređe na internet, smanjujući potrošnju energije transporta i drugih industrija.

Neke industrijske procjene ukazuju na uštedu energije u omjeru 10 prema jedan – svaka jedinica energije uložena u 5G uštedjet će još 10.

“Međutim, drugi su upozorili da poboljšanja efikasnosti omogućena mrežom 5G mogu jednostavno dovesti do veće potrošnje određenih dobara ili usluga ili mogu samo djelomično zamijeniti stariju robu ili usluge – ljudi i dalje mogu prisustvovati ličnim sastancima i kupovati muziku na pločama i drugim medijima u fizičkom obliku uz telekonferencije i streaming muzike”, rekao je Hao.

Pojasnio je da, čak i ako 5G proizvodi učinke koji premašuju njegove vlastite emisije, to ne znači nužno da bi mrežnim operaterima moglo biti dopušteno postići niže razine smanjenja emisija.

“Efekt omogućavanja teško je procijeniti ili izmjeriti, a morali bi se uspostaviti jasni računovodstveni mehanizmi i načela kako bi se osigurala dosljednost s proračunima za stvaranje ugljika i klimatske učinke i politike”, rekao je.

Idina vrh