Milanović: Čović neće biti kandidat, zamjerio se Plenkoviću nedolaskom

13/06/2022
1 minuta čitanja

Nečasno je u koju situaciju je Zagreb doveo predsjednika Hrvatskog narodnog sabora Draga Čovića i njegova odluka da ne sudjeluje na jučerašnjem sastanku u Bruxellesu bila je “jedina ispravna”, ocijenio je u ponedjeljak hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović odbio je u nedjelju popodne sudjelovati na sastanku čelnika parlamentarnih stranaka iz BiH s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i objasnio je da bi time “dao legitimitet dvojici bošnjačkih članova predsjedništva”, kako naziva Šefika Džaferović te “Željka Komšića koji je na dužnost izabran glasovima Bošnjaka, a ne Hrvata”.

„Čović nije imao izbora, za mene to nije eksces”, rekao je Milanović u ponedjeljak, javlja Hina.

„Nečasno je u koju situaciju” ga je dovela vlada iz Zagreba, a sve da bi ispalo da je (premijer Andrej) Plenković proaktivan, da se „nekaj tu radi”, rekao je Milanović.

To što se od njega tražilo spada u domenu „protuprirodnog bluda”, rekao je i optužio: “to mu je priuštio Plenković”.

Predsjednik Republike Hrvatske mjesecima zagovara da Zagreb pritisne aktere i u BiH i u međunarodnj zajednici da se izmijeni Izborni zakon kako bi se ponovno izbjeglo preglasavanje manjinskih Hrvata u BiH tijekom parlamentarnih izbora.

Ideja je bila potpisati neki „pohani”,”nedopečeni”, „nedokuhani” memorandum u kojem se daju nekakva obećanja kako bi se reklo Plenković nešto proaktino radi, a pritom „grabež traje”, ocijenio je nadalje Milanović.

„Organizacija komadanja hrvatskog političkog korpusa traje”, rekao je.

Za Dragana Čovića sudjelovati u tako nečemu je „trošak koji si ne ne može priuštiti”, rekao je Milanović.

Čovićev nedolazak na sastanak na kojem sjede, kako je rekao, “dvojica bošnjačkih predstavnika”, je ” ispravna odluka” i „jedina moguća”, smatra Milanović.

Dodao je da Plenković pokušava stvoriti iluziju da preko dvije osobe koje su visoko rangirane u Bruxellesu, ali ne mogu ništa promijeniti jer ih se ne pita, „proaktivno” djeluje, jer unaprijed se zna da se neće moći promijeniti ništa, sve to košta dnevnica, hotela, kerozina, te je ocijenio da će se Plenković za nedolazak sada Čoviću “svetiti”.

Prethodni tekst

Saudijska Arabija nudi 10 miliona dolara da se spriječi potonuće naftnog tankera kod Jemena

Sljedeći tekst

Naučni skup ‘Agresija na Republiku BiH: Opsada i odbrana Sarajeva – tri decenije poslije’

Idina vrh