Saudijska Arabija nudi 10 miliona dolara da se spriječi potonuće naftnog tankera kod Jemena

12/06/2022
1 minuta čitanja

Saudijska Arabija je u nedjelju obećala 10 miliona dolara kako bi spriječila da zastarjeli jemenski naftni tanker potencijalno katastrofalno ispusti ogromnu količinu nafte u Crveno more nedaleko od jemenske obale.

Propadajući 45-godišnji tanker za naftu poznat kao FSO Safer, dugo je korišten kao plutajuća platforma za skladištenje, a sada je napušten u jemenskoj luci Hodeida koju drže pobunjenici. Tanker nije servisiran od početka rata u Jemenu.

Tanker, koji se nalazi oko 150 kilometara južno od granice sa Saudijskom Arabijom, je u “neposrednoj” opasnosti od raspada, upozorile su Ujedinjene nacije prošlog mjeseca.

afer sadrži četiri puta veću količinu nafte od one koja je istekla u more 1989. godine sa tankera Exxon Valdez, u jednoj od najgorih ekoloških katastrofa na svijetu.

Prošle sedmice ekološka grupa Greenpeace pozvala je Arapsku ligu da prikupi sredstva za operaciju kojom bi se 1,1 milion barela nafte sa FSO Safera prebacio na drugi tanker.

Prošlomjesečna konferencija Ujedinjenih nacija je uspjela da prikupi samo 33 miliona dolara, od potrebnih 80 miliona dolara za spašavanje nafte sa tankera.

Ekolozi upozoravaju da je trošak operacije mali u poređenju sa procijenjenih 20 milijardi dolara koliko bi koštalo čišćenje izlijevanja.

UN su saopćile da bi izlijevanje nafte moglo uništiti ekosisteme, zatvoriti ribarsku industriju i zatvoriti luku Hodeida na šest mjeseci.

Naglašeno je da operacija treba da bude završena do kraja septembra kako bi se izbegli “turbulentni vjetrovi” koji se pojačavaju kasnije tokom godine.

Rijad će donirati 10 miliona dolara za napore preko Centra za humanitarnu pomoć i pomoć kralja Salmana, izvijestila je u nedjelju zvanična saudijska novinska agencija.

“Kraljevstvo poziva Ujedinjene nacije da brzo preduzmu potrebne mjere kako bi osigurale sprječavanje curenja nafte… i također poziva međunarodnu zajednicu da hitno doprinese ovoj inicijativi i spriječi ozbiljnu ekološku katastrofu”, navodi agencija.

Idina vrh