vijesti.ba

Milanović: I mi smo u šoku da Fince “boli neka stvar” za nas ko’ da smo članica Arapske lige

13/05/2022
1 minuta čitanja

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas na press konferenciji da je u šoku kako Finska i druge zemlje godinama tretiraju Hrvatsku, kao da je članica Arapske lige, a ne NATO-a i Evropske unije.

Bila je to reakcija na pogrešnu interpretaciju izjave finskog ministra vanjskih poslova koji je jučer kazao da je pomalo čudan zahtjev Milanovića da blokira ulazak Finske i Švedske u NATO dok se ne izmjeni Izborni zakon u BiH.

Na komentar prisutnih novinara da je finski ministar rekao da su Finci “u šoku” zbog njegovih izjava Milanović je burno reagovao.

“Dobrodošao u klub, finski ministre. Mi smo u šoku već nekoliko godina od vaše ignorancije i bezobrazluka, ako je to stvarno rekao”, rekao je Milanović.

Istakao je da na sastanku sa njegovim suradnicima prije dva dana državni tajnik Finske nije to kazao.

“S njim su razgovarali moji suradnici. Kako sad to? Evo i mi smo u šoku što ih boli neka stvar za nas, već godinama. U šoku smo da se ponašaju prema nama kao da smo članica Arapske lige, uz dužno poštovanje, a ne članica NATO-a i Evropske unije. Opstruiraju nas kada tu temu dižemo na dnevni red i pokušavamo privući pažnju. U šoku sam zbog ponašanja naše Vlade. Dobrodošli u šokirane nacije, kao škampi na -70. Sada vidiš kako je druže”, kazao je Milanović.

Istakao je da pojedinci u Hrvatskoj ne razumiju uopšte čemu služi država.

“Kada bi ja i Plenković bili jedinstveni, istog trenutka bi nas shvatili ozbiljno i garantujem da bi problem bio riješen, ali potpuno sam uvjeren u to jer je ustvari cijena vrlo mala. Hrvatskoj se itekako može izaći u korist”, rekao je Milanović.

Dodao je da ne odustaje od ultimatuma da blokira ulazak Finske i Švedske u NATO jer se mora boriti za prava Hrvata.

“Ja predstavljam Hrvatsku i sve Hrvate. Ako mi kažeš da nije mudro, ja nisam analitičar da bih to vrednovao na toj skali. Mislim da je neodgovorno, da je neobjašnjivo da neko ko vodi Hrvatsku i ima načina zaštiti Hrvate, da ne koristi sve instrumente koji mu stoje na raspolaganju – a to znači bankarska garancija. Izmjena izbornog lopovluka u BiH je bankarska garancija koju Hrvatska traži”, rekao je Milanović.

Smatra da mora postojati garancija i tu garanciju Hrvatska traži da bi Hrvati normalno mogli funkcionisati.

“Ono što je Finskoj ovom trenutku ulazak u NATO, to je nama BiH. Razlika je što mi to govorimo nekoliko godina. I sad predsjednik Sabora manirom analitičara govori što je mudro, da pomažemo Rusiji. Pa ja pomažem sebi, Rusija me se ne tiče”, istakao je Milanović.

Sarajevodanas/klix.ba

Idina vrh