Milanović o Dodiku: Nekome je čudovište, meni sagovornik

08/03/2022
1 minuta čitanja

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović komentirao je situaciju u BiH, pojačane snage EUFOR-a na ulicama Sarajeva.

“Naš zračni prostor na putu prema Sarajevu prelijeću zrakoplovi s francuskog nosača, Rafalei. Jest jedna pojačana prisutnost EU-a zbog ove tenzije i grozote rata, ali ja ovome ne pridajem nekakvu posebnu pažnju jer smatram da nema načina da to eskalira u oružani sukob. To nije Rusija, nema sto, dvjesto tisuća vojnika, nema nijednog tenka, nema ničega, EU time pokazuje nekakavu svoju snagu. Ali Ukrajina i Rusija su jedno, a ovo je nešto sasvim drugo”, kazao je Milanović.

Rekao je da Europski parlament ne uvodi nikakve sankcije Miloradu Dodiku.

“Ne volim hajke, obično ih predvode kukavice i oni koji se kad zagusti sakriju u prvu rupu. Dodik je predstavnik srpskog naroda koji tamo živi i suradnik kojeg poznamo i kojeg poznam. Strahujem od onih koje ne poznam, posebno ako su dovedeni za ruku. Kao i Milorad pred 20 godina pa se pretvorio u ovo što je sada. Nekima je čudovište, meni je sugovornik. Ja mu neću uvesti sankcije”, rekao je Milanović.

Na novinarsko pitanje da Dodik ima ideje o odcjepljenju Republike Srpske, Milanović je rekao: “Čujte, imam i ja blesavih ideja, kao i vi. Jedno su ideje, jedno je politička retorika, a drugo ono što je stvarno realno i što se stvarno želi postići onime što se govori. Dok nema nasilja, a nema ga, to je za mene sagovornik. Čak i Vučić je sagovornik u ovakvoj situaciji kada trebaju odlučiti gdje. Podržavaju Rusiju, u redu, srpska posla”.

Idina vrh