Milanović opet o BiH i Finskoj, Izetbegoviću, Komšiću

29/04/2022
1 minuta čitanja

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović rekao je u petak da se Vlada prema Bosni i Hercegovini ponaša izdajnički i da se njega situacija u BiH više tiče nego rat u Ukrajini.

“Ovo je sad izdajničko ponašanje. Teška riječ, ali nema druge. Ne mogu reći neprikladno, nedostojno, nije kul. Izdaja, čista izdaja”, rekao je hrvatski predsjednik novinarima.

Istaknuo je da ima potrebu “raditi za nacionalne interese, dan i noć, ali ne za rat u Ukrajini”.

“To me se tiče jedan posto u onoj mjeri u kojoj me se tiče 100 puta više situacija u BiH. Sigurnosno pitanje za Hrvatsku par excellence, što bi rekao Milan Bandić”, dodao je.

Milanović je kritizirao što se govori o sazivanju Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog rata u Ukrajini, a ne zbog situacije u BiH i pita se kakva se poruka time šalje, ali i koja je perspektiva 500.000 hrvatskih državljana u BiH. “Pedala, kak’ se veli u Zagrebu”, smatra on.

“Prvo ćete ostati bez javnih poduzeća, klasična ona seljačka, muljatorska metoda. Točno vidiš iz aviona, zavezanih očiju što rade. (…) A tko gubi u BiH? Gubi jedna dosta uska klika, ne može izgubiti Bakir Izetbegović, predstavnik Bošnjaka. On je samo pakostan i pokvaren, dotjeran sam u situaciju da to moram reći. Izgubit će Komšić i njegova družina koja parazitira na hrvatskom glasu”, rekao je Milanović.

Milanović potporu Hrvatske Finskoj i Švedskoj na putu prema NATO-u uvjetuje promjenom situacije u BiH. Prije nekoliko dana je rekao da Hrvatski sabor ne bi trebao ratificirati finsko i švedsko pristupanje NATO-u dok se ne promijeni izborni zakon u susjednoj državi.

Idući samit NATO-a održat će se krajem lipnja u Madridu, a Milanović je ponovio svoj stav o pristupu Finske i Švedske tom vojnom savezu.

“Mogu li ja to blokirati na samitu? Vjerojatno ne mogu zato što su mehanizmi takvi da te uvijek mogu izraditi i prevariti”, rekao je predsjednik.

“Ako je stav vlade izdajnički, a moj je ovakav da se moramo boriti do zadnjeg, ne metka, već do zadnje riječi, onda smo mi suzdržani. Onda smo mi suzdržani, imamo izdajničku vladu”, smatra Milanović.

“Finska će opet biti pozvana, ali Finska i Švedska koja se tu skriva kao mali zeko, ne mogu postati članice NATO-a ukoliko sve članice ne ratificiraju pristupni sporazum. Dakle i Hrvatska”, rekao je Milanović.

Ponovno je prozvao hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana.

“Kako će Jesenjin objasniti da je svaki vikend bio u Hercegovini u zadnje dvije godine da bi te ljude ustvari anestezirao, da bi im lijevao rakiju u mlijeko kao zločesta dadilja maloj bebi da ne plače. To je radio, zla Mary Poppins”, rekao je Milanović, prenosi Hina.

Idina vrh