Foto vlada

Ministar Hasanović i direktori zdravstvenih ustanova: Pojednostavljen sistem uputnica za pacijente KCUS-a i Opće bolnice

13/02/2024
1 minuta čitanja

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo, Enis Hasanović, održao je svoj prvi radni sastanak s direktorima najvažnijih zdravstvenih ustanova u Sarajevu, a ovakvi susreti planiraju se održavati redovno u budućnosti.

Na susretu s v.d. direktorom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, prim. dr. Alenom Pilavom, direktorom Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, prof. dr. Ismetom Gavrankapetanovićem, direktorom JU Doma zdravlja KS, Abelom Baltićem, i predsjednikom Ljekarske komore KS, dr. Rifatom Riadom Zaidom, razgovaralo se o koordinaciji rada ustanova i pripremi za poboljšanje funkcionalnosti sistema e-uputnica, odnosno elektronskog naručivanja.

Na sastanku su doneseni zaključci kako bi se što prije krenulo u realizaciju i implementaciju predloženih reorganizacija u zdravstvu. Formiran je Odbor za hitnu koordinaciju i komunikaciju sastavljen od pomoćnika ministra i pomoćnika direktora, čiji je zadatak koordiniranje svih aktivnosti dogovorenih na sastanku, s naglaskom na međusobno upućivanje pacijenata.

Zadatak Odbora je da do sljedećeg sastanka pripremi konkretne prijedloge o poboljšanju funkcioniranja zdravstvenog sistema. Komisijama je naloženo da u narednom periodu dostave idejne projekte za rješavanje zajedničkih problema s ciljem poboljšanja komunikacije među ustanovama i olakšanja “puta pacijenta”.

Također, zaključeno je da nema potrebe za uputnicama iz ambulanti porodične medicine u slučajevima kada pacijenti prelaze s klinike na kliniku unutar KCUS-a ili iz Opće bolnice na KCUS. Onkološki pacijenti će imati jednu uputnicu za kompletan proces liječenja i akutni tretman.

“Izlazimo s konkretnim koracima kako bismo promijenili narativ u području zdravstvene zaštite i usluga, a već idemo prema proširenju prava pacijenata”, poručuju iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Idina vrh