Nove kamere za video nadzor u Kantonu Sarajevo

13/02/2024
1 minuta čitanja

Kanton Sarajevo započeo je sa implementacijom projekta Adaptivno upravljanje saobraćajem, a kako navode iz Ministarstva saobraćaja KS u prvoj fazi vrši se snimanje broja vozila na raskrsnicama na glavnoj gradskoj saobraćajnici.

Na nekim raskrsnicama su završena snimanja, a na nekim tek počinju.

Snimanja podrazumijevaju postavljanje kamera i brojača na raskrsnicama i prikupljanje podataka o tačnom broju vozila, prolascima vozila kroz raskrsnicu, te skretanjima na raskrsnici 24 sata dnevno.

Kretanje vozila na svakoj od raskrsnica pojedinačno posmatra se pet do sedam dana, kako bi se dobili relevantni podaci koji će se koristiti za projektovanje i izradu signalnih planova za sve raskrsnice, njih ukupno 163.

“S obzirom na to da se oprema postavlja na stubovima kontaktne mreže tramvaja, odlučeno je da se to radi iza ponoći, kada je broj putnika manji i kada je saobraćaj moguće realizovati na alternativne načine. Kako bi se omogućilo nesmetano obavljanje predviđenih radova kao i funkcionisanje noćnog javnog prevoza od večeras narednih mjesec dana će umjesto tramvaja voziti autobusi. Razlog ove odluke pored postavljanja opreme za snimanje na raskrsnicama je i dolazak novih tramvaja, kao i testiranje novih tramvaja iza ponoći tokom ovog mjeseca. Smatramo da je i građanima važno da imaju kontinuitet noćnog prevoza i da se ne mijenjaju navike svakih par dana sa promjenom vrste vozila koje koriste u noćnim satima”, ističe ministar saobraćaja KS Adnan Šteta.

Podsjećamo, noćni prevoz je besplatan, a red vožnje autobusa bit će isti kao red vožnje tramvaja.

Idina vrh