Ministar Isak predvodio sastanak o sigurnosti u Tuzlanskom kantonu

14/02/2024
1 minuta čitanja

Federalni ministar unutrašnjih poslova, Ramo Isak, nedavno je održao sastanak sa ključnim figuarama iz Tuzlanskog kantona, ministrom unutrašnjih poslova, Hajrudinom Mehanovićem, i zastupnikom Salkom Zildžićem.

Na sastanku je naglašena važnost unaprjeđenja sigurnosne situacije u Tuzlanskom kantonu, te su se suglasili oko potrebe za jačanjem saradnje između relevantnih institucija. Istaknuto je da je odgovornost Uprave policije Tuzlanskog kantona osigurati sigurnost neovisno o političkim utjecajima, te u najboljem interesu građana.

Ministar Mehanović je istakao nedostatak policijskih službenika u kantonu i potrebu za osnovnom policijskom obukom na Policijskoj akademiji Federalnog MUP-a. Posebna pažnja posvećena je važnosti medicinskih pregleda i provjera psiho-fizičke sposobnosti policijskih službenika, kao i hitnosti u njihovom provođenju.

Nakon sastanka, zaključeno je da je neophodno intenzivirati saradnju između kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova i Federalnog MUP-a kako bi se zajednički radilo na unaprjeđenju sigurnosti.

Ministar Isak je pohvalio napore ministra Mehanovića u osiguravanju finansijskih sredstava za poboljšanje rada policije i opremanje Uprave policije Tuzlanskog kantona. Također, istaknuta je koordinirajuća uloga Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova u jačanju sigurnosti u Federaciji BiH.

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo što Federalni MUP predvodi iskusni profesionalac koji razumije kompleksnost oblasti unutrašnjih poslova.

Idina vrh