Moliš za glas, dobiješ glas, a onda (ne) prihvatiš: Kada će kandidati za Skupštinu KS prelomiti?

04/11/2022
1 minuta čitanja

Prošlo je više od mjesec dana od održavanja Općih izbora u BiH, a tri dana kako su i zvanično potvrđeni svi rezultati.

Imena budućih zastupnika u kantonalnim skupštinama su, manje-više, bila poznata u prvim postizbornim danima. Ipak, uprkos činjenici da su se kandidovali i tražili glas birača, neki od njih će na kraju izdati to povjerenje i zadržati se na funkcijama koje već obnašaju.

Prema novom Zakonu o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo, jedna osoba više ne može obnasati dvije ili više javnih funkcija.

Iako je to bilo poznato od septembra ove godine, dakle prije Općih izbora, nekoliko javnih funkcionera se ipak kandidovalo za Skupštinu KS.

To su gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karic (SDP), direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović (SDA), načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić (SBiH), direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić (SBiH), predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Faruk Kapidžić (SDA), ministar FMUP-a Aljosa Čampara (NiP)…

Oni su, naravno, imali stranački zadatak da svojim zvučnim imenima, za lokalne prilike, povuku cijelu listu. No ovakva praksa sada, kao i u prošlosti, često predstavlja klasičnu prevaru birača.

Iako smo u više navrata u prethodnih mjesec dana zatražili odgovor nekih od pobrojanih kandidata na pitanje da li su odlučili prihvatiti ili odbiti četverogodisnji mandat u Skupštini KS, što znači ostavka na funkciji koju trenutno obavljaju, oni nam nisu mogli/željeli ponuditi konkretan odgovor.

Za očekivati je da će javnosti svoju odluku saopćiti u narednim danima, nakon konsultacija sa partijskim rukovodstvima. Ukoliko, naprimjer, kandidat odbije mandat, njegovo mjesto zastupnika će preuzeti sljedeći na stranačkoj listi koji prvobitno nije osvojio mandat.

Idina vrh