Na Bjelašnici održan International Ski Day: Svečano otvorena ski staza „Jure Franko“  

10/02/2024
1 minuta čitanja

Danas je, u povodu obilježavanja 40 godina Zimskih olimpijskih igara održanih 1984. godine u Sarajevu, na Bjelašnici održan International Ski Day.Prigodnim govorom, prisutnim se obratio i poželio dobrodošlicu svim dragim gostima predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Jasmin Ademović, u funkciji predsjedavajućeg Odbora za organizaciju obilježavanja 40. godišnjice ZOI održanih 1984. u Sarajevu.Poseban pozdrav uputio je Jure Franku, osvajaču srebrne medalje u veleslalomu na XIV Zimskim olimpijskim igrama održanim 1984. godine u Sarajevu.„Ovaj iskreni i veliki prijatelj Sarajeva i Bosne i Hercegovine 2006. godine pokrenuo je inicijativu, u saradnji sa Skijaškim savezom BiH, i o svom trošku odveo 15 djece iz „Kinder sela“ na Zimske olimpijske igre u gradu Sestriere u Italiji, te je nedvojben njegov značaj u promociji duha olimpizma Sarajeva. Za sav humani rad koji je uradio, dobitnik je priznanja „Počasni građanin Grada Sarajeva“  2020. godine”,  rekao je Ademović.Istakao je da je još u novembru prošle godine podnio inicijativu da se jedna staza na olimpijskoj planini Bjelašnici nazove upravo po Jure Franku te da je velika čast svjedočiti da je inicijativa koju je podnio, sprovedena u djelo. Iskazao je posebnu zahvalnost Gradskom vijeću Grada Sarajeva koje je jednoglasno podržalo ovu inicijativu, te Općini Trnovo i KJP ZOI’84 koji su inicijativu i realizovali.

Predsjedavajući Ademović se zahvalio Nataši Pirc Musar, predsjednici Republike Slovenije na dolasku te na podršci Republike Slovenije Bosni i Hercegovini na njenom putu ka evropskim integracijama, a posebno uzimajući u obzir da se odluka o davanju statusa zemlje kandidata Bosni i Hercegovini zasniva na slovenskoj inicijativi.

Jasmin Mehić, direktor ZOI ’84, uručio je predsjedavajućem Ademoviću simboličan poklon, dres i medaljon s obilježjima ZOI ’84.

Prigodnim govorom prisutnim su se obratili i Nihad Uk, premijer Kantona Sarajevo, Johann Sattler, šef delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini, Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Nataša Pirc Musar, predsjednica Republike Slovenije, Jure Franko, osvajač srebrne medalje u veleslalomu ZOI’84 i Bojan Križaj, as bijelih staza.

(Foto/info GV Sarajevo)

Idina vrh