Najbogatija žena na svijetu izgubila sedam milijardi dolara u jednom danu

13/02/2024
1 minuta čitanja

Neto vrijednost najbogatije žene na svijetu, Francoise Bettencourt Meyers, strmoglavo je pala u petak, 9. februara, jer su dionice francuske kozmetičke kompanije L’Oreal, koja je oko jedne trećine u vlasništvu milijarderke i njene porodice, zabilježile najgori dan još od Velike recesije.

Bogatstvo Bettencourt Meyers i njene porodice palo je za 6,9 milijardi dolara na 91,7 milijardi dolara u petak, te je tako sedamdesetgodišnja milijarderka postala daleko najveći gubitnik među svim milijarderima u petak, prema podacima Forbes liste, koja prati njihovo bogatstvo u realnom vremenu.

Bettencourt Meyers, koja duguje veliki dio svog bogatstva udjelu svoje porodice u kozmetičkom gigantu, i dalje je 15. najbogatija osoba na svijetu i daleko najbogatija žena, jer ima 26 milijardi dolara više od druge najbogatije žene, nasljednice Walmarta, Alice Walton.

Najgori dan za dionice L'Oreala

Petak je bio najgori dan za dionice L’Oreala na Pariškoj berzi od 27. decembra 2008. godine, prema podacima FactSet-a.

Bettencourt Meyers, unuka osnivača L’Oreala Eugène Schuellera i jedina kćerka bivše najbogatije žene na svijetu, Liliane Bettencourt, na dužnosti je potpredsjednice odbora L’Oreala.

L’Oreal je šesta najvrijednija kompanija u Evropi prema tržišnoj kapitalizaciji, zaostajući samo iza farmaceutskog giganta koji se proslavio lijekovima za mršavljenje, kompanije Novo Nordisk, prehrambenog titana Nestlé, nizozemskog proizvođača poluprovodničkih čipova ASML-a i francuskih brendova LVMH i Hermés.

Podružnice L’Oreala uključuju Kiehl’s, Maybelline i Garnier.

Pad od 9% za dionice L’Oreala od početka godine, smanjio je tržišnu kapitalizaciju kompanije za 25 milijardi dolara.

(Forbes BIH)

Idina vrh