Nastavak iznošenja završnih riječi odbrane u aferi Respiratori, optuženi stigli na sud

08/03/2023
1 minuta čitanja

Danas će pred Sudom BiH biti nastavljeno suđenje u predmetu “Fadil Novalić i drugi” zbog afere “Respiratori” od marta 2020. godine, a četvero optuženih stigli su na sud.

Na ročištu koje je održano prije dvije sedmice, odbrana prvooptuženog Fadila Novalića iznosila je svoje završne riječi u ovom predmetu, a današnjim ročištem završit će svoje izlaganje.

Također, za danas je zakazano i iznošenje završenih riječi odbrane drugooptuženog Fahrudina Solaka, inače suspendovanog direktora FUCZ-a.

Braniteljica Novalića, Vasvija Vidović, nakon prvog dijela završnih riječi kazala je kako odbrana smatra da je Tužilaštvo BiH ovaj predmet posmatralo izvan vremenskog konteksta i teških okolnosti koje su vladale nakon proglašenja pandemije koronavirusa.

“Mislim da smo u svojoj završnoj riječi dolazali da je Tužilaštvo BiH predmet posmatralo izvan vremenskog konteksta u kojem se sve dešavalo, izvan teških okolnosti koje su tada vladale i izvan međunarodnih direktiva/smjernica koje su se odnosile na pandemiju, kao i izvan zakonskog okvira za tu globalnu nesreću koja je zadesila cijeli svijet”, kazala je Vidović, referirajući se na sadržaj završnih riječi odbrane prvooptuženog.

U ovom sudskom procesu, završne riječi iznijet će i odbrane Hodžića i Milićević, nakon čega će sudija Branko Perić zakazati izricanje presude za ovaj kompleksni sudski predmet koji je, tokom cjelokupnog trajanja, privukao veliku pažnju javnosti

Podsjećamo, i tužitelji Tužilaštva BiH su imali svojih “pet minuta” iznošenjem završnih riječi. Za iznošenje svojih završnih riječi, analiziranju i uvezivanju dokaza, državni tužioci Džermin Pašić i Mirza Hukeljić izdvojili su tri sata prilikom čega su saopćili kako je tekao proces prikupljanja dokaza, govorili su o samom predmetu – njegovom značaju i karakteru – te o optuženima i njihovom dejstvovanju.

Idina vrh