Raspisan konkurs za direktora UIO. Jesu li se SDP i SNSD dogovorili?

08/03/2023
1 minuta čitanja

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH objavio je danas konkurs za izbor i imenovanje novog direktora UIO koji će biti otvoren 14 dana.

Novi direktor UIO, pored općih, mora ispunjavati i posebne uslove – da je završio pravni ili ekonomski fakultet ili fakultet tehničkog smjera, da ima 10 godina radnog iskustva, razvijene organizacione i sposobnosti strateškog planiranja i rukovođenja.

Prilikom procjene kvalifikacija kandidata u obzir će se uzeti da je stručan u odgovarajućoj oblasti i da je pokazao visoke standarde poštenja i integriteta u obavljanju posla.

Direktora UIO imenuje Vijeće ministara na četiri godine s tim da se nakon isteka četvorogodišnjeg mandata direktor može kandidovati na još jedan četvorogodišnji mandat.

Nepotpune, neblagovremene i neuredne prijave neće biti razmatrane, a Upravni odbor UIO, koji služi kao izborna komisija za imenovanje direktora Uprave, pozvaće na intervju sve kandidate sa liste za uži izbor.

U javnom oglasu navodi se da osnovna neto plata za radno mjesto direktora UIO iznosi 4.378 KM.

Oglas je objavljen u “Službenom glasniku BiH”, “Službenom glasniku Brčko distrikta”, te u dnevnim novinama “Glas Srpske”, “Dnevni avaz” i “Večernji list”.

Iako je konkurs za direktora UIO raspisan, još uvijek nije jasno kome je ova pozicija nominalno pripala. Milorad Dodik ranije je kazao da to mjesto pripada nekome iz reda srpskog naroda i da ga treba imenovati SNSD.

Međutim, SDP je također kazao da je pozicija pripala probosanskoj strani i da nije isključeno da će to biti Srbin, ali da će ga oni postaviti.

Idina vrh