Odlazak mladih: Češka kao uzor borbe protiv problema

24/08/2023
minuta čitanja

Bosna i Hercegovina i Češka suočavaju se s istim problemom – odlaskom mladih u potrazi za boljim prilikama u inozemstvu. Ovaj trend ima duboke posljedice po društvenu i ekonomsku situaciju obje zemlje, prijeteći budućem razvoju

Međutim, Češka je postigla značajan napredak u suočavanju s ovim izazovom, pružajući vrijedne lekcije koje Bosna i Hercegovina može primijeniti kako bi umanjila svoj vlastiti problem odlaska mladih.

“Odljev mozgova”, odnosno iseljavanje mladih, predstavlja ozbiljnu zabrinutost za mnoge zemlje, posebno one s ekonomskim razlikama i ograničenim izgledima za napredak. I Bosna i Hercegovina i Češka suočavaju se s velikim odljevom talentirane mlade populacije koja traži bolje uvjete života i obrazovanja izvan svojih granica. Ovaj trend prijeti smanjenju intelektualnog kapitala zemalja, što ima negativne posljedice na inovacije i ekonomski rast.

Iskustvo Češke u rješavanju problema odlaska mladih nudi nekoliko strategija koje bi Bosna i Hercegovina mogla primijeniti:

  1. Investiranje u obrazovanje i istraživanje: Češka je uložila značajna sredstva u obrazovanje i istraživanje, stvarajući poticajno okruženje za inovacije i privlačenje talenata. Slično tome, Bosna i Hercegovina može ulagati u obrazovne institucije i istraživanje kako bi stvorila atraktivne mogućnosti za mlade.
  2. Podrška poduzetništvu: Češka je podržala poduzetništvo kroz različite programe i inicijative, potičući razvoj start-upova i poslovnih poduhvata. Ohrabrivanjem kulture poduzetništva, Bosna i Hercegovina može pružiti mladima resurse i poticaje za razvoj vlastitih inovativnih ideja.
  3. Ravnoteža između poslovnog i privatnog života: Poboljšanje ravnoteže između poslovnog i privatnog života može privući mlade stručnjake da ostanu. Fleksibilni radni aranžmani i politike usklađene s obiteljskim potrebama mogu pomoći u zadržavanju talenata.
  4. Poticanje međunarodne suradnje: Češka je imala koristi od međunarodne suradnje, što je omogućilo razmjenu znanja i vještina. Bosna i Hercegovina također može razvijati partnerske odnose kako bi povezala mlade s globalnom zajednicom.
  5. Državna podrška: Vlada Češke je provodila politike koje potiču zadržavanje mladih, kao što su poticaji za mlade obitelji i investicije u ruralni razvoj. Bosna i Hercegovina može preuzeti takve mjere kako bi rješavala svoje specifične izazove.

Iskustvo Češke pokazuje da podrška civilnog društva također igra ključnu ulogu u zadržavanju mladih. Organizacije i inicijative koje potiču osjećaj pripadnosti, pružaju podršku i omogućavaju osobni i profesionalni razvoj mogu biti od velike pomoći.

EU fondovi su također igrali važnu ulogu u očuvanju mladih talenata u Češkoj. Stipendije, podrške i istraživački programi financirani od strane EU-a omogućili su mladima kvalitetno obrazovanje i poticajne prilike za razvoj.

Kroz investiranje u obrazovanje, poticanje poduzetništva, uravnoteženje radnog i privatnog života te podršku države i civilnog društva, Bosna i Hercegovina može slijediti primjer Češke Republike u suočavanju s izazovom odlaska mladih i stvaranju održive budućnosti.

Idina vrh