OHR o prijetnjama zaposlenim u Memorijalnom centru Srebrenica: Inzkove izmjene će biti primjenjene

08/08/2023
1 minuta čitanja

Ured Visokog predstavnika u BiH (OHR) pozvao je nadležne organe za provođenje zakona i pravosudne institucije da temeljito istraže prijetnje i pokušaje zastrašivanja usmjerene ka uposlenicima Memorijalnog centra Srebrenica, nakon objavljivanja Izvještaja o negiranju genocida u Srebrenici

Kako su saopćili iz OHR-a, nikakve prijetnje niti pokušaji zastrašivanja ne mogu izmijeniti činjenice o srebreničkom genocidu i patnjama žrtava genocida i njihovih najmilijih.

“Negiranje i iskrivljavanje tih činjenica je neprihvatljivo i sramotno. Rad Memorijalnog centra na čuvanju sjećanja na žrtve genocida, skupa sa prihvatanjem utvrđenih činjenica o srebreničkom genocidu i ratnim zločinima počinjenim u BiH, od suštinskog je značaja za pomirenje u bh. društvu. Pomirenje dolazi sa prihvatanjem istine”, saopćeno je iz OHR-a.

Pozvali su sve da se suzdrže od zapaljive retorike ili postupaka koji ne doprinose miru i pomirenju, te izgradnji mirne i prosperitetne budućnosti za sve u Bosni i Hercegovini.

“Izmjene Krivičnog zakona BiH koje je donio moj prethodnik Valentin Inzko ostaju na snazi i bit će primijenjene”, saopćio je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Podsjećamo, nakon što je Memorijalni centar objavio svoj izvještaj o negiranju genocida u protekloj godini, zaposlenici Memorijalnog centra i autori izvještaja su bili izloženi prijetnjama i provokacijama.

Idina vrh