Oružane snage BiH postigle izvanredne rezultate na vježbi u Mađarskoj

09/05/2024
1 minuta čitanja

Delegacija Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, na čelu sa zamjenikom načelnika Zajedničkog štaba OSBiH za resurse brigadnim generalom Mirsadom Ahmićem, …

… prisustvovala je Danu visokih zvanica najveće multinacionalne medicinske vježbe “Vigorous Warrior 2024” danas u Mađarskoj.

Vježba se ističe kao najveća multinacionalna medicinska vježba unutar NATO saveza, koju svake dvije godine organizira Centar izvrsnosti za vojnu medicinu NATO-a u Budimpešti, Mađarska.

Na vježbi je učestvovalo 35 zemalja članica NATO-a i partnerskih zemalja, kao i organizacija, a medicinski vod Oružanih snaga Bosne i Hercegovine je svojim izvanrednim angažmanom ostvario zapažene rezultate, te je u grupi najbolje ocijenjenih zemalja učesnica.

Taj uspjeh predstavlja značajan doprinos Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u jačanju regionalne i međunarodne saradnje u oblasti vojne medicine, kao i potvrdu visokog nivoa profesionalizma i stručnosti naših medicinskih vojnih snaga u složenim operativnim uslovima.

Glavni cilj vježbe je istraživanje načina rješavanja ključnih izazova vojno-medicinskog sektora u multinacionalnom okruženju pod patronatom NATO-a. Učesnicima se pruža prilika za kolektivnu obuku u medicinskoj i odbrambenoj sferi, uz fokus na poboljšanje interoperabilnosti i efikasnosti u složenim operativnim uslovima.

Osim generala Ahmića, u delegaciji Oružanih snaga BiH nalazili su se i vojni predstavnik OSBiH pri Centru balkanskih medicinskih vojnih snaga pukovnik Nedim Biščević, kao i izvršni oficir NZŠ OSBiH za resurse pukovnik Hajrudin Klepić, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Idina vrh