Parlamentarci BiH u Vijeću Europe za brže pregovore sa EU dobili podršku više od 50 zemalja

13/10/2023
1 minuta čitanja

Članovi delegacije Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope u Strazburu osigurali su podršku više od 50 zastupnika u državnim parlamentima zemalja članica Evropske Unije za ubrzano otvaranje pregovora EU sa BiH

Delegaciju BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe u Strazburu čine Sabina Ćudić, Saša Magazinović, Darijana Filipović, Mia Karamehić Abazović, Mladen Bosić i Miroslav Vujičić. Ovu podršku parlamentarci zemalja EU su potvrdili svojim potpisima, čime su istakli nedvojben stav o potrebi ubrzanja evropskog puta BiH.

Potpisnici inicijative, zastupnici u parlamentima Njemačke, Austrije, Francuske, Hrvatske, Slovenije, Italije, Španije, Švedske, Finske, Holandije, Belgije, Češke, Irske, Portugala, Mađarske i Grčke, u svojoj podršci za otvaranje pregovora sa Bosnom i Hercegovinom navode da opredjeljenost Bosne i Hercegovine za usvajanje zakona iz 14 prioriteta iz mišljenja Europske komisije predstavlja osnov za ubrzanje evropskog puta.

“Čvrsto vjerujemo da bi otvaranje pregovora sa Bosnom i Hercegovinom predstavljalo jasan signal ohrabrenja i podrške za napredak Bosne i Hercegovine. Takva odluka, u ovom ključnom momentu, također doprinosi miru i sigurnost u regionu, kao i miru, stabilnosti i sigurnosti u čitavoj Europi”, stoji u dokumentu, koju je na inicijativu svih članova delegacije BiH potpisalo preko 40 zastupnika iz zemalja članica EU.

Naupitna podrška inicijativi poslanicima Parlamenta BiH došla je i od kolega iz zemalja naše regije, Sjeverne Makedonije, Srbije i Albanije, ali i predstavnika brojnih drugih država kao što su Velika Britanija, Ukrajina, Turska, Moldova i Švicarska.

“Možemo biti zadovoljni razumijevanjem na koje smo naišli u susretima sa kolegama iz parlamenata zemalja članica EU, a koji kolektivno predstavljaju većinsko mišljenje građana Evropske Unije. Posebno je važno da su poslanici iz zemalja EU prepoznali obostrani interes Europske Unije i Bosne i Hercegovine kada je u pitanju evropski put naše zemlje, vjerujući da je za stabilnu Europu potrebna i stabilna Bosna i Hercegovina, kao i čitav region Zapadnog Balkana. Sada je važno da i vlade zemalja Europske Unije prepoznaju ono sto je prepoznala njihova zakonodavna vlast, a to je da je Bosni i Hercegovini mjesto u Europskoj Uniji”,

zajednički je stav članova delegacije Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Prethodni tekst

Šmit posjetio CIK: Testirao opremu koja bi trebala unaprijediti izborni proces

Sljedeći tekst

Bosna i Hercegovina se bori za povrat 9 miliona dolara za neisporučene vakcine

Idina vrh