Potvrđena optužnica protiv Branislava Zeljkovića zbog nabavki tokom pandemije

25/10/2022
1 minuta čitanja

Optužnica je potvrđena i protiv još četiri osobe koje su takođe osumnjičene da su učinile brojne zloupotrebe u postupku javnih nabavki tokom trajanja pandemije virusa korona, potvrđeno je iz Okružnog suda u Banjaluci za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Riječ je o Slavku Bojiću, direktoru firme “Procontrol” Banjaluka, Draganu Dubravcu, direktoru firme “Promeding” iz Laktaša, Saši Markoviću, direktoru turističke agencije “Travel for fun”, te bivšem direktoru “Sineks laboratorije” Saniju Crljiću.

Bojić je optužen za krivično djelo “zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja u pomaganju”, Dubravac za krivično djelo “zloupotreba u postupku javne nabavke”, Crljić za krivično djelo “zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja u pomaganju”, a Marković za krivično djelo “davanje mita”.

Inače, riječ je o ispravljenoj i dopunjenoj optužnici Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, pošto je Okružni sud prethodnu optužnicu vratio na doradu.

Kako je tada navedeno, Sud je utvrdio kako prvobitna optužnica ne sadrži sve što je potrebno u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku Republike Srpske.

Tužilaštvo je, prema navodima te optužnice, tokom istrage pribavilo više od dvije hiljade materijalnih dokaza, te saslušalo više od stotinu svjedoka, kao i sprovelo forenzička vještačenja mobilnih telefona i finansijskih izvještaja.

Tužilac je tada naveo i da je, na osnovu navedenih dokaza, utvrđeno grubo kršenje procedura javnih nabavki, kao i koruptivne radnje optuženih osoba.

Nabavkom medicinske opreme po višestruko višim cijenama od nabavnih, koje je u ime Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske provodio po prethodnom dogovoru s drugim osumnjičenim licima, Branislav Zeljković pribavio je sebi protivpravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 335.000 KM, Saši Markoviću i agenciji “Travel for fun” Banjaluka u iznosu od 578.780 KM, Slavku Bojiću i “Procontrolu” Banjaluka u iznosu od 241.562 KM i Saniju Crljiću i “Sineks laboratoriji” Banjaluka u iznosu od 28.700 KM, saopšteno je ranije iz Tužilaštva.

Idina vrh