Zašto nije usvojen budžet Općine Centar Sarajevo – Hidajet Porić predsjedavajući kluba vijećnika NiP Centar

12/02/2024
1 minuta čitanja

Načelnik bez ijednog novog kapitalnog projekta

Gostujući na TV Sarajevo, predsjedavajući kluba NiP Općinskog Vijeća Centar, Hidajet Porić, iznio je kritike na račun načelnika općine, istakavši kako već četiri godine nije ponudio ni jedan kapitalni projekat. Porić je naglasio da je načelnik samo radio repove iz prethodnog perioda, umjesto da se fokusira na nove inicijative i projekte.

Nismo dobili nikakav dokument

Kada je upitan zašto Općina nije usvojila budžet za 2024. godinu, Porić je odgovorio da je razlog nedostatak materijala te da ništa nisu dobili na vrijeme. Iako je nacrt budžeta usvojen 30. novembra prošle godine, Porić se pita zašto je načelniku i službama trebalo dva i pol mjeseca da pripreme budžet, te ističe da je to pitanje za načelnika i administraciju.

Netransparentan rad načelnika

Kada je riječ o tematskoj sjednici u vezi poslovnih prostora, Porić je naglasio da je sekretarka općine podržala prijedlog da se održi takva sjednica. Međutim, dan prije održavanja sjednice, dobili su informaciju da službe ne mogu prisustvovati jer su zauzete oko pripreme budžeta. Porić ističe da je poražavajuće to što ni načelnik ni službe nisu obavijestili građanstvo o održavanju tematske sjednice u vezi imovine općine. Niko od službenika iz službi nije sudjelovao. Načelnik i dalje netransparentno vodi dodjele stanova u vlasništvu općine, i to po principu ko se prije prijavi na konkurs.

Ovo izaziva zabrinutost u lokalnoj zajednici, jer ukazuje na nedostatak transparentnosti i nedovoljnu koordinaciju između općinske administracije i građana. Građani su sve više nezadovoljni nedostatkom aktivnosti i konkretnih projekata koji bi unaprijedili njihovu lokalnu zajednicu.

Idina vrh