Predsjednici stranaka „Trojke“ pisali Kemalu Ademoviću: Spriječiti blokade

16/02/2023
1 minuta čitanja

Predsjednici stranaka “Trojke” (SDP BiH, Narod i Pravda i Naša stranka) zatražili su od delegata Kemala Ademovića da na današnjoj sjednici Doma Naroda Parlamenta BiH predloži sebe u kolegij Doma naroda i time osigura funkcionalnost koalicije na državnom nivou.

Na konstituirajućoj sjednici Doma naroda Parlamenta BiH koja je za četvrtak 16. 2. 2023. zakazana u Sarajevu trebao bi se izabrati i kolegij koji će rukovoditi radom Doma naroda. Iz „Trojka“ traže od Kemala Ademovića da sebe predloži u rukovodstvo kako bi se spriječile najavljene blokade rada državnih institucija.

„Zahtijevamo od Vas da danas na konstituirajućoj sjednici predložite sebe lično u kolegij Doma naroda Parlamenta BiH u ime koalicije ‘Trojka’ a sve u skladu sa našim političkim i koalicionim dogovorima. Vaša pozicija je važna zbog funkcionalnosti koalicije na državnom nivou i realizacije naših zacrtanih ciljeva. U nekim medijima se vodi neprincipijelna kampanja kako bi u rukovodstvo Doma trebalo birati one koji najavljuju blokade vlasti na svim nivoima, zato smatramo veoma važnim da u rukovodstvu Doma naroda sjedi predstavnik Bošnjaka koji je svjestan aktuelnog trenutka i šanse koju naša domovina ima. 

Brzo formiranje Vijeća ministara, kandidatski status koji je naša zemlja dobila i još neke političke činjenice zahtijevaju od nas ozbiljan angažman kako bi se nagomilani problemi u Bosni i Hercegovini riješili“, navodi se u dopisu koji potpisuju predsjednici SDP BiH, NiP-a i NS, Nermin Nikšić, Elmedin Konaković i Edin Forto.

Idina vrh