Špirić, Ademović i Čović izabrani u rukovodstvo Doma naroda Parlamenta BiH

16/02/2023
1 minuta čitanja

Nikola Špirić iz SNSD-a izabran je za predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine na današnjoj konstituirajućoj sjednici ovog tijela, dok su za njegove zamjenike izabrani Kemal Ademović iz Naroda i pravde i Dragan Čović (HDZ).

Za Špirića je glasalo devet od prisutnih 15 delegata. Protiv su bila tri delegata a isto toliko je bilo i suzdržanih.

Za prvog zamjenika predsjedavajućeg, što je pozicija koja je pripala predstavniku bošnjačkog naroda, pojavila su se dva kandidata.

Klub Bošnjaka predložio je Šefika Džaferovića. No, Kemal Ademović iz Naroda i pravde je predložio sebe. Rekao je da su to od njega zatražila trojica lidera iz koalicije Trojka, Nermin Nikšić, Edin Forto i Elmedin Konaković.

Džaferović je rekao da se treba poštovati Klub Bošnjaka koji je predložio njega. On je kazao da su, tokom rasprave u Klubu, četiri od pet delegata u Klubu Bošnjaka glasala za njega, od čega dva iz SDA i po jedan iz DF-a i SBiH.

Potom je Dom glasao za obojicu kandidata. Džaferović nije dobio većinu. Za njega su glasala tri delegata, protiv je bilo osam a uzdržana četiri.

Ademović je dobio podršku devet delegata, a po tri su bila protiv i suzdržana. Iako nije imao većinsku podršku unutar Kluba Bošnjaka, Ademović je izabran zahvaljujući glasovima klubova Hrvata i Srba.

Na kraju, Čović je izabran za drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH.

Idina vrh