Izvještaj komisije za opoziv dostavljen Tužilaštvu Kantona Sarajevo da se ispitaju neregularnosti i opstrukcije načelnika Mandića u vezi opoziva 

27/09/2023
1 minuta čitanja

Nakon što je Komisija za provođenje opoziva dostavila prvi izvještaj Centralnoj izbornoj komisiji o svom radu i aktivnostima na pripremama za izajašnjenje građana, isti je proslijedila i Kolegiju Općinskog vijeća Centar. S obzirom da je u izvještaju naveden niz načelnikovih postupaka koji se mogu smatrati i opstrukcijama, Kolegij OV Centar je usvojio zaključak da se izvještaj Komisije proslijedi i Tužilaštvu KS, Uredu za borbu protiv korupcije KS, te Upravnoj i Budžetskoj inspekciji Kantona Sarajevo od kojih je zatraženo da svi oni iz svojih nadležnosti ispitaju da li je bilo nepravilnosti, a ako jeste s čije strane.

Zanimljiva je činjenica da su svi članovi Kolegija podržali navedeni zaključak, osim sekretarke Općine koja je bila PROTIV. Ne mora ništa značiti ovaj potez sekretarke koja je Kolegiju prisustvovala po ovlaštenju načelnika, ali iz njega se može naslutiti i mnogo.

U iščekivanju odgovora nadležnih institucija načelnik u opozivu svaki dan novim spinovima o navodnoj nesposobnosti Komisije bombarduje javnost.

“Nadležni će reći ko je, kako i šta radio, a vi načelniče, ne morate podržati Komisiju, ali barem nemojte opstruirati demokratsko pravo građana. Dopustite da vas smijene ili nagrade. Mi samo tražimo da građani daju posljednju riječ o vašem (ne)radu”, poručuju iz Kolegija OV Centar.

Idina vrh