Premijerka Italije u prvom govoru u parlamentu najavila da će zaustaviti ilegalne migracije

25/10/2022
1 minuta čitanja

Nova čelnica krajnje desnice u Italiji, Giorgia Meloni, iskoristila je svoj prvi govor zastupnicima kako bi naglasila svoj cilj – zaustaviti brodove s migrantima koji prelaze Sredozemlje.

“Moramo zaustaviti ilegalne dolaske i trgovinu ljudima”, rekla je, ponavljajući obećanje iz kampanje da će se zaustaviti brodovi koji idu prema Italiji iz Sjeverne Afrike.

Godinama je Italija bila središte ilegalnih migranata koji su kretali prema Evropi. Više od 77.000 migranata je ove godine krenulo u vrlo opasan prijelaz u Italiju, vršeći pritisak na lokalne zajednice.

Meloni (45) vodi stranku Italijanska braća, a na vlast je došla na čelu desničarske koalicije.

“Ne namjeravamo ni na koji način dovoditi u pitanje pravo na azil za one koji bježe od ratova i progona. Sve što želimo učiniti u vezi s imigracijom je spriječiti trgovce ljudima da imaju izbor o tome ko će ući u Italiju”, kazala je ona u parlamentu.

Rekla je da osjeća težinu toga što je prva čelnica svoje zemlje i upotrijebila je englesku riječ “underdog” kako bi opisala sebe, odajući počast širokom spektru italijanskih žena koje su prije nje “razbile ovaj ultimativni stakleni strop”.

Dočekana je ovacijama i povicima “Giorgia, Giorgia”.

Idina vrh