Očaju Italijana nema kraja, traže da se izbaci Iran kako bi oni “upali” na SP u Katar

25/10/2022
1 minuta čitanja

Nogometnu reprezentaciju Italije nećemo gledati na drugom uzastopnom Svjetskom prvenstvu, no iz redova ove slavne selekcije pokušavaju po svaku cijenu pronaći način da se “uguraju” među učesnike Mundijala.

Italijani su pronašli i drugi način, nakon što je njihov prvi zahtjev odbijen. Prije nekoliko mjeseci FIFA je razmatrala da se Ekvador izbaci sa Svjetskog prvenstva jer je u kvalifikacijama nastupao igrač koji nema pravo nastupa, a Italijani su odmah zatražili da ih se uvrsti na spisak putnika u Katar.

Obrazloženje je glasilo da je Italija najbolje rangirana reprezentacija od onih koje nisu izborili Katar. Taj prijedlog je odbijen.

No, Italijani ne odustaju. Sada su iz ove zemlje zatražili da budu ubačeni umjesto Irana, čiji je nastup pod znakom pitanja zbog velikih nemira unutar ove zemlje.

U Iranu je trenutno napeta situacija zbog neprestanih protesta protiv vlasti koji su rezultirali i velikom tragedijom. Raste pritisak da se Iran izbaci sa Svjetskog prvenstva, a čak su i legende sporta u ovoj državi tražile u otvorenom pismu upućenom FIFA-i da se zemlji ne dozvoli nastup na Mundijalu.

Italijani to žele iskoristiti. Ambasador pri Ujedinjenim nacijama Paolo Zampolli službeno je od FIFA-e zatražio da se Italija uvrsti na Svjetsko prvenstvo. Obrazloženje je ponovo isto, a to je da Azzurri imaju najviši plasman od svih selekcija koje ne idu u Katar.

Naravno, šanse da se ovo dese ravne su minimumu. Italija je svoju šansu imala u kvalifikacijama, ali je u glavnom dijelu nadjačana u duelima sa Švicarskom. Nakon toga ispali su u polufinalu play-offa za Mundijal.

Istu stvar pokušala je i reprezentacija Ukrajine, a to je da se ova selekcija uvrsti umjesto Irana među putnike za Katar. Ukrajinici su naglasili da nisu imali iste uvjete za spremanje utakmica jer su pogođeni vojnom agresijom Rusije.

Prethodni tekst

Premijerka Italije u prvom govoru u parlamentu najavila da će zaustaviti ilegalne migracije

Sljedeći tekst

Nikšić odagnao sve špekulacije koje servira SDA

Idina vrh