Premijerka Moldavije: Pogođeni smo humanitarnom krizom, hitno nam treba finansijska pomoć 

07/03/2022
1 minuta čitanja

Premijerka Moldavije Natalia Gavrilita je ukazala na to da je država pogođena humanitarnom krizom te da joj je hitno potrebna finansijska pomoć.

Kao razlog za ovo je istakla dolazak velikog broja izbjeglica iz Ukrajine. Za Euronews je izjavila da je do sada kroz zemlju prošlo 250.000 izbjeglica, od čega je njih 120.000 ostalo. Prema riječima Gavrilite, Moldavija je kao najsiromašnija evropska država prihvatila najveći broj izbjeglica.

“Naravno da zemlja ima ograničene resurse i definitivno nam je potrebna finansijska i humanitarna pomoć kako bismo pomogli izbjeglicama”, rekla je i trenutnu situaciju nazvala velikom humanitarnom krizom.

Predsjednica Moldavije Maia Sandu je 3. marta zvanično podnijela zahtjev da ova zemlja dobije status kandidatkinje za članstvo u Evropskoj uniji. Ranije su to uradile i Ukrajina i Gruzija.

Ovaj moldavski zahtjev je reaktuelizirao pitanje statusa regije u ovoj državi Pridnjestrovlje. Ovo je proruska regija čiju nezavisnost međunarodna zajednica nije priznala i koja ne pristaje na integraciju u Moldaviji. Riječ je o dijelu svijeta u kojem je na djelu zamrznuti sukob.

Rusija u Pridnjestrovljeu ima između 1.500 i 2.000 vojnika za koje tvrdi da rade na održanju mira. Vlast u ovoj regiji podržava rusku agresiju na Ukrajinu te su poručile da će prekinuti pregovore s moldavskom vlašću sve dok ona pregovara s Unijom. Premijerka Gavrilita je rekla da se samo hipotetički može govoriti o mogućnostima da Rusija napadne i Moldaviju, prenosi Euronews.

Idina vrh