Raport otkriva: Pljušte ostavke zbog kriminalnog konkursa u Graničnoj policiji. Zataškava li se korupcija?

21/03/2023
1 minuta čitanja

Sudeći po dokumentaciji koja je u posjedu Raporta u toku je moguća legalizacija konkursa u Graničnoj policiji BiH zbog koje je bilo nekoliko hapšenja i koji istražuje Tužilaštvo BiH.

Raport otkriva detalje.

Radi se o slučaju koji je odjeknuo u javnost s obzirom na detalje same afere.

Optuženi su Rejhan Raković, Mirza Ramljak i Ivica Sabljo, s tim da je Sabljo kasnije priznao sve. Proces protiv Rakovića i Ramljaka se idalje vodi.

Oni se sumnjiče da su od kandidata na konkursu tražili ogromne sume novca, a prema informacijama iz Tužilaštva i po 20.000 KM za jedno zaposlenje.

Cijeli slučaj završio je i u danas objavljenom izvještaju State Departmenta o stanju ljudskih prava.

“Državno tužilaštvo je tokom godine podiglo samo jednu optužnicu za korupciju na visokom nivou, protiv Rejhana Rakovića, uposlenika tužioca Granične policije BiH i predsjednika Komisije za provođenje postupka zapošljavanja, zbog nezakonitog traženja i primanja novac od kandidata koji su konkurisali za radna mjesta policijskih službenika u Graničnoj policiji BiH”, navodi se u izvještaju.

No, prema dokumentu koji je u posjedu Raporta, Ministarstvo sigurnosti BiH pokušava ovaj konkurs u Graničnoj policiji revitalizirati odnosno privesti kraju i samim tim legalizirati mogući kriminal koji proizilazi iz ovog konkursa.

O čemu se radi.

Jedan od onih koji su bili prijavljeni na konkurs uputio je žalbu Odboru za žalbe policijskih službenika pri Vijeću mininistara, žaleći se da nije dobio broj bodova kakav realno zaslužuje.

I Odbor donosi rješenje, koje potpisuje Samir Rizvo, kojim se traži da Komisija za konkurs u GP BiH nastavi procedure tamo gdje su stale nakon akcije Tužilaštva BiH – uz izuzetak onih za koje je već dokazano da su platili da prođu na konkursu.

Rješenje Odbora za žalbe

No, sad se pojavljuje novi problem. Naime, Konkursnu komisiju čini pet članova: dva iz Ministarstva sigurnosti, a troje dolazi iz Granične policije.

Dvoje koje je bilo u toj komisiji, kada je dobilo ovo rješenje odlučilo je dati ostavku. To su Ermin Pešto i Jelena Savić.

Nakon toga, u Konkursnu komisiju se postavljaju druga dva člana iz Ministarstva sigurnosti: Mustafa Pašalić i Nevena Miletić. Međutim, prema našim informacijama i Pašalić želi dati ostavku iz istog razloga.

Svi ovi članovi smatraju da sporni konkurs treba poništiti i raspisati novi, jer je ovaj u potpunosti kompromitiran.

A da je kompromitiran govori još jedan podatak. Naime, prilikom pretresa stana prvoosumnjičenog Rakovića pronađeno je oko 100.000 KM. On se tereti da je uzeo novac od četiri kandidata za posao. Ako je naplaćivao od 10.000 do 20.000 KM onda moralo biti više onih koji su platili za radno mjesto.

Idina vrh