Izvor: Fena

Rast plata u Hrvatskoj

23/02/2024
1 minuta čitanja

Hrvatska Vlada donijela je osam uredbi na sjednici u četvrtak koje reguliraju radna mjesta i koeficijente za izračun plaća u državnim i javnim službama. Novi, povećani iznosi plaća bit će isplaćeni u aprilu za mart, javljaju hrvatski mediji.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković istaknuo je da su ove uredbe najveće povećanje plaća ikada u državnim i javnim službama te da su bile ključna tema današnje sjednice.

Ove uredbe utjecat će na plaće više od 240.000 zaposlenika državnih i javnih službi, a za taj novi paket koeficijenata Vlada je predvidjela 880 milijuna eura.

Primjerice, u državnoj službi, plaće će porasti za prosječno 47 posto za zaposlene sa srednjom stručnom spremom, 48 posto za one sa višom stručnom spremom, i 28 posto za one sa visokom stručnom spremom.

U javnim službama, prosječan rast plaća bit će oko 13,5 posto, a primjerice, učitelji će dobiti povećanje od 490 eura bruto, učitelji mentori za 474 eura bruto više, a viši asistenti za 574 eura bruto.

Premijer Plenković naglasio je da je osnovni cilj osigurati jednakost plaća za jednak rad, bez obzira na resor ili službu u kojoj je netko zaposlen.

Također je istaknuo da su minimalne plaće porasle za 103 posto od 2016. godine, prosječne plaće za 59 posto, a prosječne mirovine za 54 posto. Reforma je započela nizom mjera uključujući privremeni dodatak, povećanje osnovice, uvećanje božićnice, poreznu reformu, povećanje koeficijenata i isplatu uskrsnice kao novog prava.

Idina vrh