Šarović: Ako predsjednik RS-a i član Predsjedništva BiH nisu iz iste koalicije, to je problem

13/07/2022
1 minuta čitanja

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović je kazao da su obje pozicije, i predsjednika RS-a i člana Predsjedništva BiH iz RS-a, izuzetno važne i da se Republika Srpska brani na oba mjesta.

No, kaže da je problem ako na tim funkcijama istovremeno nisu osobe iz iste stranke ili koalicije.

“Uvijek, čak i ako to nije paket, onda je to problem. On mora uvijek biti ta vrsta kohezije, dovoljne koordinacije, za ono što nose sve stranke iz RS-a”, rekao je.

Na pitanje voditelja Teleringa Mate Đakovića da li će biti problem ako on pobjedi za Predsjedništvo BiH, a Milorad Dodik za predsjednika RS-a, Šarović je odgovorio:

“Ne, nisam rekao.. ne. Ja kažem da između te dvije funkcije i te dvije osobe mora postojati apsolutan stepen koordinacija čak i ako ne dolaze iz istih stranaka. Ja sam uvjeren da će u oktobru pobjediti jedna koalicija, a to je SDS, PDP, Vukanović… No, mora postojati odgovornost uvijek, pa i ako na dvije funkcije budu iz različitih koalicija.

Na pitanje gdje je bila ta odgovornost u Narodnoj skupštini RS-a kada je opozicija nije stala iza Dodikovih poteza, Šarović je rekao da odgovornost ne znači da je član Predsjedništva BiH iz RS-a uvijek upravu.

“Mi ga poštujemo jer je izabran od naroda, ali mu kažemo da ta politika koju vodi nije dobra i mi smatramo da treba biti drugačije”, zaključio je.

Također je izjavio da ne bi razgovarao sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, kako je rekao, iz ove perspektive

Podsjetimo, kandidati za predsjednika RS-a su Milorad Dodik i Jelena Trivić, dok u Predsjedništvo BiH žele Željka Cvijanović (SNSD), Mirko Šarović (SDS), Nenad Nešić (DNS) i Vojin Mijatović (SDP)

Idina vrh