Sramotan prizor u centru Sarajeva: Aiffelov most ograđen gajbama pive

14/08/2023
1 minuta čitanja

Na Aiffelovom mostu tokom Sarajevo Film Festivala izazvali su brojne zabrinjavajuće reakcije među građanima i posjetiteljima grada. Prethodno mirno okruženje mosta, koji je neosporno jedan od simbola Sarajeva, značajno je narušeno nakon što je organizacija događaja na njemu prešla u ruke sina Mirze Delibašića

U nedavnoj slici koja prikazuje trenutno stanje Aiffelovog mosta, očigledno je da je njegov vizualni integritet ozbiljno narušen. Dijelovi mosta prekriveni su gajbama pive i upadljivim reklamama za Sarajevsko pivo, što je nedopustivo odstupanje od dosadašnjeg poštovanja prema ovom kulturnom spomeniku. Osim što uzrokuje estetsku štetu, ovakvo nepoštovanje ima potencijal da ugrozi i samu stabilnost mosta.

Vrijedno je napomenuti da je Aiffelov most svojom konstrukcijom statičan, što implicira njegovu namjenu isključivo za pješake. Međutim, loša organizacija događaja i neodgovarajuće postavljanje teškog tereta na most doveli su do ozbiljne sumnje u njegovu sposobnost da podnese ovakav pritisak. Bez obzira na privremeni karakter ovih događaja, posljedice po stabilnost mosta mogle bi biti dugotrajne i ozbiljne.

Osim utiecaja na fizičku stabilnost mosta, ovakav prizor ima dublje implikacije. Ne samo da narušava ljepotu centralnog dijela Sarajeva, već postavlja i ozbiljno pitanje sigurnosti građana i posjetitelja grada. Ovakvo zanemarivanje infrastrukture koja se koristi za okupljanje i proslave može postaviti ozbiljne rizike po ljude koji koriste most.

U kontekstu ove situacije, važno je dodatno istaknuti da je idejni tvorac Aiffelovog mosta bio Sommersby Bridge, oni su sve do ove godine bili odgovorni za organizaciju događaja na ovom značajnom spomeniku. No, ove godine je donesena odluka da organizaciju preuzme sin Mirze Delibašića.

Pitanje promjene organizatora događaja na mostu postavlja ozbiljna pitanja o odgovornosti i poštovanju prema kulturnom naslijeđu grada. Očuvanje kulturne i historijske vrijednosti ne smije biti žrtvovano zarad komercijalnih interesa ili kratkoročne zabave. Stoga je ključno da se stvori sveobuhvatan plan koji osigurava ravnotežu između zabave i očuvanja infrastrukture, kako bi Aiffelov most i dalje ostao siguran i prepoznatljiv simbol grada Sarajeva.

Idina vrh