Srbija sprema velike počasti za ‘čeličnog prijatelja’, dočekat će ga MIG-ovi

07/05/2024
1 minuta čitanja

Srbija s velikom političkom pažnjom očekuje dvodnevni posjet kineskog predsjednika Xija Jinpinga, koji stiže danas poslijepodne, a biti će dočekan uz najviše državne počasti i pomno isplaniran program.

Pripreme za doček i boravak kineskog šefa države razrađene su do u detalje, a u glavnoj ulozi domaćina bit će srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Avion kineskog predsjednika u zračnom prostoru Srbije dočekat će MIG-ovi Vojske Srbije i jednako tako ga ispratiti po završetku posjeta, tokom kojeg će o njegovoj sigurnosti brinuti 3.400 policajaca.

Xija Jinpinga na aerodromu “Nikola Tesla” očekuje počasni vod garde VS-a, a tokom ceremonije dočeka, uz izvedbe nacionalnog folklora, na velikom video zidu bit će ispisana poruka kineskom predsjedniku. Duž autoceste ka Beogradu i središnjim gradskim ulicama postavljene su kineske i srbijanske zastave, a na nadvožnjacima ispisane poruke dobrodošlice.

Svečani službeni doček uz najviše počasti slijedi u srijedu prijepodne ispred Palate Srbija, a tokom susreta izaslanstava dviju država očekuje se potpisivanje tridesetak bilateralnih sporazuma. Najavljeno je da Xi Jinping dolazi u pratnju čak 400 političkih dužnosnika i privrednika.

Prema navodima beogradskih medija bliskih Vučićevom uredu, uz ručak i tradicionalna srbijanska jela, vina će Xiju Jinpingu služiti osobno srbijanski predsjednik. Bit će to, kako se navodi, srbijanska vina – od pjenušca do desertnog vina koje je najvećim dijelom autohtona srbijanska sorta.

Domaćini će kineskom predsjedniku prirediti i muzički program. Bit će izvedene pjesme “Moja domovina i ja”, te “Prelijepi cvijet jasmina”, obje na kineskom jeziku, dok će na kraju biti otpjevana pjesma “Ovo je Srbija”.

U okviru priprema za dolazak Xija Jinpinga Vučić se u ponedjeljak sastao s ambasadorom Kine u Beogradu Lijem Mingom.

“Čast koju svojim dolaskom čini našoj zemlji, nemjerljiva je za sve nas, pogotovo imajući u vidu planove Srbije za snažno ubrzanje sveopćeg razvoja, kao i globalni geopolitički kontekst”, objavio je Vučić na Instagramu poslije sastanka.

On je istaknuo da se Srbija ponosi “čeličnim prijateljstvom s Kinom”.

“S nestrpljenjem čekamo posjet predsjednika Xija, uvjereni da će naše gostoprimstvo pokazati koliko Srbija cijeni partnerstvo s ovom velikom zemljom”, poručio je Vučić.

Kineski predsjednik Xi Jinping je, u okviru svoje prve evropske turneje nakon pandemije covida-19, već posjetio Francusku, a do 10. maja slijede posjete Srbiji i Mađarskoj.

Bit će to druga posjeta kineskog šefa države Srbiji u posljednjih osam godina, podsjeća Hina.

Idina vrh