općina centar

Kulturna dešavanja u mjesecu maju

07/05/2024
minuta čitanja
U Javnoj ustanovi Centar kulture i mladih, čiji je osnivač Općina Centar, mjesec maj donosi bogat umjetnički program. Osim predstava, koncerata i izložbi, u maju je planiran nastavak brojnih kurseva, radionica i škola koje se održavaju tokom cijele godine.

Interaktivna predstava za djecu i odrasle “Princeza Zlatka u kraljevstvu boja”, u produkciji Nevid teatra iz Banja Luke, bit će izvedena danas, 7. maja u 12 sati. Predstava će biti izvedena u Centru u okviru 10. Festivala dječije umjetnosti (FEDU).

U okviru obilježavanja Dana Općine Centar, 8. maja u 20 sati na Teatarsku scenu Jelićeva dolazi predstava “Državni lopov”. Studio Teatar iz Zenice je producent predstave koja je nastala 2005. godine i koja je trenutno jedna od najduže živućih predstava u BiH.

9. maja u 20 sati u JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo bit će izvedena predstava “Američki san”. Monodrama “Američki san” je tragikomična predstava, a istu je režirao Dražen Pavlović.

U petak, 10. maja, bit će realizovan koncert za najmađe „Sretni vrabac“, u kojem će učešće uzeti Dječiji eko hor „Sibel kids“, Hor JU Djeca Sarajeva i Muzička radionica Centra „Kad porastem“. Istoga dana, u okviru projekta „Kulturno-historijsko naslijeđe BiH“, Emir Durmišević će posjetiti OŠ „Isak Samokovlija“. 

14. maja od 17 sati, učenici srednjih škola, družit će se sa profesorom Vedranom Zubićem u prostorijama Centra kroz Znanstveno-edukacijsko-zabavno predavanje (ZEZ), novi oblik teatarskog predavanja sa primjesama humora. Pored toga, 14. maja biti će nastavak realizacije projekta „Kulturno-historijsko naslijeđe BiH“ sa Emirom Durmiševićem u JU OŠ „Hasan Kaimija“.

U petak 17. maja u 20 sati, za sve ljubitelje teatra, najavljeno je gostovanje Zijaha Sokolovića sa predstavom „Međuigre 0-24“ na Teatarskoj sceni Jelićeve. Ulaznice po cijeni od 15 KM su u prodaji putem portala www.kupikartu.ba  

U subotu, 18. maja, od 12 do 15 sati u Centru biti će održan završni koncert Muzičke radionice “Note” za školsku 2023/24 godinu. Na koncertu učestvuju djeca iz 15 osnovnih škola Kantona Sarajevo i podružnica muzičke radionice “Note – Maglaj”.

U utorak, 21. maja u 19 sati u JU Centar kulture i mladih premijerno će biti izvedena pozorišna predstava „PLASTIKA – u nama i oko nas“, u okviru THEARTO EU projekta. Tekst i songove je napisala Selma Parisi, muziku Zlatan Božuta, a režiju potpisuje Zijah A. Sokolović, osnivač THEARTA (Salzburg Austrija) i Ambasador dobre volje za toleranciju i nenasilje UNDP-a. Ulaz na premijeru je besplatan.

U galeriji Jelićeva, 22. maja u 9:30 sati bit će održana kreativno-edukativna radionica “Čarobna šuma” za mališane iz vrtića sa područja općine Centar sa multimedijalnom umjetnicom Džejlanom Karaman Pašić.

Dramska predstava “Dva groš” biti će izvedena 22. maja u 18 sati u Centru. Drama je nastala u okviru projekta “Kulturna baština kroz prizmu modernih tehnologija”  Udruženja “Bajka”. Predstava je realizirana u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2), koji finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), uz podršku Općine Centar.

U petak i subotu, 24. i 25. maja, bit će realizovan Gitarfest 2024. Učenici osnovnih i srednjih muzičkih škola imati će priliku pokazati sve ono što uče tokom godine u svojim školama, kroz jednu muzičku numeru koju prezentiraju na zajedničkom koncertu. Koncert će biti organizovan u petak, 24. maja, sa početkom u 19 sati. Subota, 25. maja, rezervisana je za cjelodnevne radionice u prostorijama Centra.

Svečani završni koncert pod nazivom “Balet je super!” održat će se u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo u tri termina: 25. maja sa početkom u 17 sati, 27. maja sa početkom u 18 sati, te 29. maja sa početkom u 18 sati. Događaj će okupiti preko stotinu polaznika različitih umjetničkih škola i predstavlja vrhunac njihove predanosti i rada tokom cijele godine.

U petak 31. maja biti će odigrana komedija „Luda kuća“. Predstava počinje u 20 sati. Ulaznice po cijeni od 15 KM su u prodaji putem portala www.kupikartu.ba  

Prethodni tekst

Novalić im je bio skovao mrtvački sanduk, danas zarađuju milione. Ovo je bio plan

Sljedeći tekst

HMS donosi tekst ”U POSJETU GENOCIDNOJ NACIJI, NACIJI KOJA NIJE IMALA PROTUNACISTIČKI POKRET: Otkud pravo Bećiroviću da u naše ime dijeli zahvale Švabama?”

Idina vrh