Što je to GameFi i možete li zaista zarađivati novac igrajući videoigre?

07/03/2022
minuta čitanja

GameFi je u posljednje vrijeme postao vrlo popularan pojam u sektoru igara i blockchaina. Tradicionalne igrače videoigara, koji su navikli plaćati za igranje online igre, privlače blockchain videoigre, gdje mogu zaraditi novac za vrijeme i trud koji ulažu. U nastavku članka ćemo objasniti što je zapravo GameFi te ćemo navesti i neke popularne GameFi igre.

Što jest GameFi?

Pojam GameFi dolazi od spajanja dviju riječi: igre i decentralizirane financije (DeFi). Prvi put ju je skovao u tweetu Andre Cronje, izvršni direktor Yearn Financea 2020. Od tada se izraz aktivno koristi za označavanje videoigara s decentraliziranim financijskim komponentama koje su podržane tehnologijom blockchaina. Ali korijeni zapravo sežu u 2013. Neke rane inicijative na ovom polju uključivale su bitcoin integracije u Minecraft servere i druge igre poput Bomberminea koje su igrače nagrađivale pravim Bitcoinima.

Igre u GameFi-ju dodaju jedinstvene karakteristike blockchaina konceptu tradicionalnih videoigara koje omogućuju igračima posjedovanje različitih virtualnih elemenata poput skinova, likova, objekata ili čak područja igre. Neke igre još uvijek nagrađuju igrače stvarnim kriptovalutama umjesto igračkim bodovima koji imaju vrijednost samo unutar igre.

Kako funkcionira GameFi i kako možete zaraditi putem njega?

Ono što GameFi čini uistinu jedinstvenim je njegov model ”play-to-earn” (ili u prijevodu na hrvatski, ”igraj kako bi zaradio”). Za razliku od tradicionalnih igara u kojima morate kupiti sredstva u igri kao što su maske oružja, koje imaju vrijednost samo unutar igre, GameFi vam omogućuje da zaradite sredstva koja su vrijedna i u stvarnom svijetu. Predmeti kao što su avatari, značke, zemlja, oružje i odjeća predstavljeni su kao NFT-ovi koji se mogu otključati tijekom igranja igre.

Da biste zaradili novac, morat ćete poraditi na svom inventaru, pronaći zanimljive predmete, a zatim ih trgovati na NFT tržištu. Mnoge igre također izravno nagrađuju igrače i kriptovalutama, koje se zauzvrat mogu trgovati za fiat novac na burzi. Ali to nije to. Budući da je sve zabilježeno u blockchain knjizi, vrlo je lako dokazati vlasništvo nad svime što posjedujete u igri. To omogućuje igračima da stvaraju različite tokove prihoda dok igraju igre temeljene na GameFi-ju posuđujući svoju imovinu poput avatara i parcela za generiranje pasivnog prihoda. Najbolji dio je što igrači mogu sve to učiniti bez da ovise o centraliziranoj organizaciji za primanje plaća, jer su ti ugovori registrirani kao pametni ugovori koji se sami izvršavaju.

Još jedna prednost GameFi igara je ta što je većina njih osmišljena s ležernom publikom. Drugim riječima, većina ovih igara ne koristi mehaniku koja zahtijeva sate brušenja da bi se svladala. Umjesto toga, usredotočuju se na vrijeme i strategiju i općenito ih je prilično lako igrati. Međutim, to se može smatrati i nedostatkom, jer jednostavnost ovih igara možda neće izgledati privlačno ljubiteljima AAA naslova i natjecateljskih igara.

Kako mogu početi koristiti GameFi?

  • Napravite novčanik za kriptovalute

Kako biste pohranili valute u igri i NFT-ove koje ćete prikupiti tijekom igranja igre, morat ćete stvoriti novčanik koji je kompatibilan s igrom. U svijetu blockchain igara vaš identitet nije korisničko ime već vaš novčanik kriptovalute.

  • Dodajte novčana sredstva u svoj novčanik

Sve GameFi igre su besplatne za preuzimanje. Međutim, da biste zapravo igrali neke igre kao što je Axie Infinity, trebat će vam početni kit koji u većini slučajeva može uključivati vaš digitalni avatar. Da biste to kupili, morat ćete odložiti početni iznos novca koji ćete dodati u svoj novčanik u obliku kompatibilne kriptovalute.

  • Kupite osnovnu digitalnu imovinu za igranje

Nakon što imate sredstva u kompatibilnoj kriptovaluti u svom novčaniku, morate ih zamijeniti za kupnju digitalne imovine potrebne za igranje igre.

Idina vrh