Njemačka intenzivno traži alternative ruskim energentima

07/03/2022
1 minuta čitanja

Trenutno su još samo tri njemačke nuklearne centrale u pogonu i to do kraja ove godine. Krajem prošle godine su iz mreže opskrbe električnom energijom isključene tri nuklearne centrale.

U Njemačkoj se intenzivno raspravlja o mjerama koje bi ublažile drastični porast cijena energenata i dugoročno smanjila ovisnost o ruskim izvorima, a razmišlja se i o produženju roka do kojeg bi njemačke nuklearne elektrane trebale biti isključene, prenosi agencija Hina pozivajući se na njemačke medije.

„Tehnički je moguće nuklearne elektrane duže ostaviti u funkciji, pitanje želimo li to je političke prirode“, rekao je bavarski premijer Markus Soeder u razgovoru za jutarnji program javnog servisa ZDF.

On smatra kako bi produženje rada nuklearnih elektrana za „tri do pet“ godina pomoglo u procesu smanjenja ovisnosti o ruskim energentima, uz istodobno očuvanje klimatskih ciljeva.

Trenutno su još samo tri njemačke nuklearne centrale u pogonu i to do kraja ove godine. Krajem prošle godine su iz mreže opskrbe električnom energijom isključene tri nuklearne centrale.

Odluka o izlasku Njemačke iz opskrbe energijom preko nuklearnih centrala donesena je 2011. nakon katastrofe u japanskoj Fukušimi.

Skoro dva eura litar goriva

Nakon najave američkog ministra vanjskih poslova Anthonyja Blinkena o mogućoj zabrani uvoza nafte iz Rusije, cijene naftnih derivata su u Njemačkoj ponovno premašile historijske granice.

Kako javlja Opći njemački automobilski klub (ADAC), srednja cijena litre supera dosegla je nivo od 1,96 eura. Dizel je s 1,98 eura po litri još skuplji.

U pravilu je dizel jeftiniji od supera, a ovaj porast cijene ovog derivata ADAC objašnjava pojačanom potražnjom za loživim uljem.

„To je netipično za ovaj dio sezone kada potrošnja loživog ulja obično pada, ali postoje naznake da građani koji se griju ovim energentom stvaraju zalihe za sljedeću zimu“, priopćeno je iz ADAC-a.

Njemački ministar ekonomije Robert Habeck je prošle sedmice građanima Njemačke preporučio štednju energenata.

„Ko želi nauditi Putinu, taj smanjuje grijanje”, rekao je Habeck.

Idina vrh