Stranke Trojke usaglašavaju programske ciljeve. Dokument ide na stranačke organe, a potom mogućim partnerima

28/10/2022
1 minuta čitanja

Stranke Trojke (SDP, NiP i NS) završile su skoro dokument o programskoj koaliciji.

Radi se o okvirnom dokumentu u kojem su pobrojani ciljevi vlasti koju će formirati ove stranke. Ali ne samo one, nego i budući partneri.

Tu se prije svega misli na stranke koje su podržale kandidaturu Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH. Naravno, isti dokument bit će ponuđen i HDZ-u odnosno SNSD-u, ukoliko Trojka (+) bude pravila vlast nivou FBiH odnosno BiH.

No, prema informacijama Raporta, nisu se još uvijek sve stranke usaglasile s mjerama, a konkretan dokument tek treba proći organe stranaka Trojke. To je za Raport potvrdio i generalni sekretar Naše stranke Nihad Uk.

“Lideri stranaka još uvijek nisu tačno dogovorili kada će biti objavljena. Prvo mora to da prođe i organe stranaka. Ne žurimo da se baš mora to uraditi u roku od 24 sata. Naša stranka će svakako podržati ove programske cilje i to je ono na čemu insistiramo od kako imamo priliku da formiramo vlast”, rekao je Uk.

Kazao je da se to pokazao kao efektivan način formiranja vlasti.

“Prvo 2018. godine u Kantonu Sarajevu, pa potom u Tuzlanskom kantonu. A i sada. Najbolji program za pravljenje vlasti jeste imati program. A ne raspodjelu funkcija. Potrebna je programska deklaracija, programski dokument, a onda sve ostalo”, zaključuje Uk.

On ističe kako je dokument ‘univerzalan’. Odnosno u njemu su ključne smjernice, a u zavisnosti od nivoa vlast, on će se detaljisati i razvijati.

“Univerzalni je program, ali će se potpisivati svakako za svaki kanton po specifičnim mjerama. Ovo je univerzalno, u smislu borba protiv korupcije, evropski put, infrastruktura… Potpisati će se on znači za svaki nivo vlasti sa konkretnim mjerama”, naveo je dalje Uk.

Na kraju je kazao da će se taj dokument ponuditi svim strankama koje su podržale Bećirovića.

www.raport.ba

Idina vrh