Dodik odgovorio Ambasadi SAD-a: Ne planiramo ostati zatočeni u ovakvoj nedejtonskoj BiH

27/10/2022
1 minuta čitanja

Nakon što se Ambasada SAD-a oglasila se o protestima održanim u Banjoj Luci na kojima su poslane poruke o nezavisnosti entiteta Republika Srpska, odgovorio im je novoizabrani predsjednik tog entieta Milorad Dodik.

Podsjetimo, na mitingu SNSD-a “Otadžbina zove” koji je prije dva dana održan u Banjoj Luci, Dodik je najavio da će manji bh. entitet “otići iz države” ukoliko se na snagu ne vrati Ustav BiH, onako kako ga on tumači ističući da ukoliko odu, “na cipelama” će odnijeti 49 posto zemlje.

Iz ambasade su poručili da “svaka akcija koja bi bila poduzeta u pravcu disolucije BiH bila bi kršenje Daytona i nosila bi teške posljedice”.

“Žao mi je što je američka ambasada opet pristupila tumačenju nekog samo njima poznatog Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH. Zanimljivo je da i ovaj put nisu primijetili da mi tražimo upravo to – da se poštuje i da se BiH vrati u okvire Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH”, poručio je Dodik.

Istakao je da ako oni koji su “sve ovo vrijeme od potpisivanja Dejtonskog sporazuma grubo kršili ili omogućavali kršenje tog sporazuma i Ustava BiH” ne omoguće da se BiH vrati u okvire Dejtonskog sporazuma onda “moraju i da računaju da ne planiramo ostati zatočeni u ovakvoj nedejtonskoj BiH, koju nikada nismo i nećemo prihvatiti”.

“A kad kada već sebi daju za pravo da govore o postojanju ili nepostojanju nečijeg prava na samoopredjeljenje, opet je zanimljivo kako baš svaki put zaborave napomenuti da u preambuli Ustava BiH piše kako smo Ustav BiH donijeli rukovođeni Poveljom Ujedinjenih nacija i nadahnuti, između ostalog, i Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima, dokumentima koji jasno predviđaju i narodima omogućavaju pravo na samoopredjeljenje”, zaključio je Dodik.

Idina vrh