Tajvanski gigant gradi fabriku čipova u Njemačkoj, vrijednost procijenjena na 10 milijardi eura

08/08/2023
1 minuta čitanja

Tajvanska kompanija zadužena za proizvodnju poluprovodnika TSMC u narednom periodu trebala bi se posvetiti gradnji fabrike čipova u Njemačkoj što ima za cilj diverzifikaciju globalne ponude uslijed geopolitičkih tenzija

Prema pisanju Financial Timesa, tajvanska kompanija udružila se sa kompanijom Bosch te proizvođačima čipova Infineon i NXP te će graditi fabriku u Dresdenu.

“Upravni odbor TSMC-a odobrio je ulaganje u kapital do 3,5 milijardi eura. Njemačka vlada ponudila je TSMC-u polovinu od ukupnog iznosa vrijednosti, odnosno pet milijardi eura kao subvenciju za podršku projektu”, piše londonski list.

Njemački ministar ekonomije Robert Habeck rekao je kako će ova fabrika predstavljati značajan doprinos osiguravanju isporuke poluprovodnika u Njemačkoj, ali i cijeloj Evropi.

Ovaj potez doprinosi strategiji Berlina da postane vodeći evropski centar za proizvodnju čipova.

“Tajvanska kompanija će u zajedničkom preduzeću imati 70 posto udjela, dok će njeni evropski partneri držati po deset posto. Početak gradnje zakazan je za drugu polovinu 2024. godine, a predviđeno je da proizvodnja počne do kraja 2027. godine”, pojašnjeno je.

Ovakva odluka predstavlja i strateški pomak za TSMC koji se do sada gotovo isključivo oslanjao na svoju proizvodnju bazu na Tajvanu te nekoliko regionalnih centara.

“Fabrika u Dresdenu prati ulaganje od 40 milijardi dolara u novi napredni kompleks čipova u Arizoni te zajedničko ulaganje u Japanu gdje TSMC gradi fabriku za proizvodnju specijalne tehnologije”, navodi Financial Times.

Idina vrh