Uhapšen Dragan Šojić, aktuelni direktor Službe za zajedničke poslove institucija BiH

24/05/2022
1 minuta čitanja

Postupajući po nalogu tužioca Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) slobode su lišili Dragana Šojića (1961.), aktuelnog direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH, osumnjičenog za više krivičnih djela.

Šojić je pod istragom zbog koruptivnih krivičnih djela – zloupotrebe položaja i ovlasti i pronevjere u službi, kao i krivičnog djela povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina.

Provodeći istragu, Tužilaštvo BiH i SIPA prikupili su dokaze da je navedeni dužnosnik, počinio grube zloupotrebe položaja, u vezi dolaska i boravka na radnom mjestu, kao i zloupotrebe sredstava navedene institucije koristeći ih u privatne svrhe.

Nadalje, osumnjičeni se tereti i za neprimjeren i nezakonit odnos prema zaposlenicima navedene službe i kršenje njihovih ljudskih prava, kao ravnopravnih građana i pripadnika konstitutivnih naroda u BiH.

Osumnjičeni će tokom dana biti predat postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičenog i donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Sarajevodanas/fena.ba

Prethodni tekst

Kremić: Osigurana radna mjesta za 298 osoba sa invaliditetom i podržan rad 499 obrtnika

Sljedeći tekst

Milanović razgovarao sa šefom NATO-a, tražio podršku za izmjenu Izbornog zakona BiH

Idina vrh