Milanović razgovarao sa šefom NATO-a, tražio podršku za izmjenu Izbornog zakona BiH

24/05/2022
1 minuta čitanja

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je danas telefonski s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, na čiju inicijativu je i došlo do razgovora, a nakon što je Milanović Stoltenbergu uputio pismo za sve članice Saveza.

O razgovoru se kratko oglasio i šef NATO-a.

“Dobar razgovor s predsjednikom Milanovićem, zemlje koja je naš predani saveznik. Razgovarali smo o važnim odlukama koje ćemo donijeti na predstojećem NATO Summitu u Madridu i sigurnosnoj situaciji na Zapadnom Balkanu”, napisao je Stoltenberg na Twitteru.

S druge strane, iz Milanovićevog kabineta je rečeno da je on danas detaljno informirao Stoltenberga “o ozbiljnoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini, odnosno o teškoj situaciji u kojoj se nalaze Hrvati u BiH, koji su u velikom broju ujedno i državljani Republike Hrvatske”.

“Predsjednik Milanović upozorio je kako su Hrvati u Federaciji BiH već niz godina izloženi izbornim manipulacijama te opet prisiljeni učestvovati na izborima prema neustavnim odredbama Izbornog zakona BiH koji nije promijenjen ni nakon višekratnih pokušaja i jasno izraženoj volji političkih predstavnika Hrvata u BiH”, stoji u saopćenju kabineta hrvatskog predsjednika.

Predsjednik Milanović je stoga, kako se ističe, još jednom ukazao “na činjenicu da je Hrvatima uskraćena mogućnosti biranja svojih legitimnih predstavnika u tijela vlasti BiH što je ujedno direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma”, te da “takva situacija diskriminira Hrvate u BiH kao konstitutivni narod, a protivna je vladavini prava, ali i prijetnja stabilnosti u BiH”.

Predsjednik Milanović je, navodi se dalje, obrazložio kako neravnopravni status Hrvata u BiH negativno utječe ne samo na stabilnost BiH, nego ujedno dovodi u pitanje nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske kojoj je stabilna BiH od strateškog interesa.

“Naglasio je zato kako Republike Hrvatska od svojih saveznika, članica NATO-a, očekuje više razumijevanja za pravedne i legitimne zahtjeve u pogledu osiguranja ravnopravnog položaja Hrvata u BiH. Pri tome je ukazao kako to može pozitivno utjecati i na regionalnu sigurnost, a u čije osiguranje je aktivno uključen i Savez”, ističe se.

Predsjednik Milanović i Stoltenberg razgovarali su i o zahtjevu Švedske i Finske za članstvom u NATO-u, pri čemu je Milanović “pokazao razumijevanje za kontekst u kojemu se unutar Saveza razgovara o tim zahtjevima, ali ponovio kako i Republika Hrvatska očekuje razumijevanje saveznika za nastojanje da zaštiti prava Hrvata u BiH i time zaštiti svoje državne interese”.

Idina vrh