Milorad Dodik, Serb member of the Presidency of Bosnia and Herzegovina, at his office in Banja Luka, Bosnia and Herzegovina, on Wednesday, Jan. 19, 2022. Dodik, emboldened by cozy ties to Moscow and Belgrade, is pursuing policies that threaten to bring the region's simmering tensions back to a full boil, sparking unease among the majority non-Serb population of Bosnia-Herzegovina. Photographer: Oliver Bunic/Bloomberg via Getty Images

Velika Britanija: Dodikova politika opasnost je za BiH i međunarodni poredak

14/08/2023
1 minuta čitanja

Vlada u Londonu smatra zabrinjavajućim ponašanje ključnih političara iz bh. entiteta Republika Srpska koji poduzimaju ‘opasne i nezakonite’ postupke

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Julian Riley potvrdio je kako vlada u Londonu smatra zabrinjavajućim ponašanje ključnih političara iz reda bosanskih Srba koji poduzimaju “opasne i nezakonite” postupke, ali u cijelosti podržava Dejtonski sporazum koji uključuje postojanje dva entiteta.

Vlada Velike Britanije uvela je 2022. godine sankcije aktuelnom predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku i sadašnjoj članici Predsjedništva Bosne i Hrecegovine iz reda srpskog naroda Željki Cvijanović, pridruživši se tako SAD-u u kažnjavanju političara iz reda bosanskih Srba koji zagovaraju separatističku politiku i ugrožavaju funkcioniranje Bosne i Hercegovine kao države.

Nakon što je američka administracija ranije ovog mjeseca pojačala sankcije, kažnjavajući zabranom izdavanja viza i zamrzavanjem imovine za još jedan krug Dodikovih saradnika, on je optužio SAD, Veliku Britaniju i Evropsku uniju za urotu, čiji je cilj rušenje RS-a te da to rade podržavajući isključivo bošnjačke interese.

“Istina je da je Velika Britanija veoma zabrinuta zbog politike i ponašanja određenih političara iz RS-a. To je zato što oni promoviraju aktivnosti koje su nezakonite, opasne po sigurnost i stabilnost zemlje i predstavljaju direktni izazov očuvanju mira i stabilnosti na nacionalnom, ali i međunarodnom planu”, rekao je ambasador Riley u intervjuu koji su u ponedjeljak objavile banjalučke Nezavisne novine, prenosi Hina.

Odbacio je Dodikove tvrdnje kako London zagovara bošnjačke interese.

Dodik prijeti novinarima

Kazao je kako bi učestale Dodikove optužbe na račun Zapada bile smiješne kada ne bi isticale štetu koju on i njegova vladajuća koalicija u RS-u nanose Bosni i Hercegovini.

Istaknuo je kako Dodik neprijateljima proglašava sve koji se s njim ne slažu te je podsjetio kako su sada sve češća meta njegovih napada novinari koji kritički pišu o postupcima entitetskih vlasti.

Iz Udruženja bh. novinari su upozorili kako je Dodik ishodio usvajanje zakona kojim je u RS-u kriminalizirana kleveta upravo kako bi ušutkao kritički orijentirane medije koje smatra svojim neprijateljima.

Riley je rekao kako ima razloga za takvu zabrinutost.

“Veoma smo zabrinuti zbog moguće zloupotrebe zakonodavstva od političara ili politiziranih pravosudnih struktura. OSCE, Ujedinjeni narodi, Vijeće Evrope i Delegacija EU-a u Bosni i Hercegovini pojasnili su da je zakon kojim se kriminalizira kleveta u suprotnosti s obavezama Bosne i Hercegovine na planu ljudskih prava i nije u skladu s njenim evropskim putem”, kazao je britanski amabsador.

Idina vrh