Zarić: Prva javna biblioteka u Sarajevu i BiH je Centralna biblioteka Prosvjete

05/05/2022
1 minuta čitanja

Prva javna biblioteka u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, Centralna biblioteka Prosvjete, predstavljena je 1911. godine, kazala je večeras  na svečanom otvaranju Prosvjetine biblioteke i čitaonice u Sarajevu  uposlenica u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine Biljana Zarić.

Kako je istakla, u periodu između dva svjetska rata Prosvjetina biblioteka je bila jedna od najvećih javnih biblioteka, sa više od 70.000 naslova i više od 100.000 svezaka.

– Najveći dio ove knjižne građe (onaj dio koji je sačuvan nakon uništenja tokom Drugog svjetskog rata) je 1949. godine postao osnov i temelj knjižnog fonda današnje Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH – dodala je Zarić.

Dodala je da je devedesetih godina prošlog vijeka počelo obnavljane fonda biblioteke, te da danas ponosno otvaraju nove prostorije Prosvjetine biblioteke, čitaonice i društvenog centra, u prostorijama Prosvjete, na mjestu gdje je i prvobitno postojala.

– Danas ova biblioteka ima veliki broj starih i rijetkih knjiga, posebnih kolekcija koje će biti dostupne svim građanima Sarajeva i BiH, posjetiocima, a posebno istraživačima i studentima. Društveni centar će biti mjesto organizovanja susreta književnika i ljubitelja pisane riječi, književnih večeri i različitih radionica – izjavila je Zarić.

Naglasila je da se u BiH pomalo gubi kultura čitanja knjiga jer je sada sve dostupno na internetu.

­- Međutim, tokom pandemije koronavirusa uskraćeni smo za mnoge stvari koje su nam do tada bile normalne, pozorišta, muzeji i galerije su bili uglavnom zatvoreni, a mnogima je knjiga postala ponovo najbolje, najzabavnije društvo. Knjige su se tokom pandemije čitale više nego ikada, pozajmljivale iz gradske biblioteke, ali i kupovale u knjižarama, što mene posebno raduje – istakla je Zarić.

Idina vrh