Željezničar plaća 500 KM zbog crvenog kartona Subašića, Sarajevu kazna i opomena

12/03/2022
1 minuta čitanja

Nogometni savez BiH je objavio kazne za bh. klubove i igrače, a brojni su zanimljivi zaključci koje su donijeli Komitet za takmičenje NSBiH i Disciplinska komisija NSBiH.

Disciplinci su izrekli opomenu FK Sarajevo zbog “zanemarivanja obaveza” na prvenstvenoj utakmici protiv Leotara u 20. kolu Premijer lige BiH.

“FK Sarajevo, izriče se OPOMENA, zbog prekršaja iz člana 73. stav 1 tačka d) i članom 12. Disciplinskog pravilnika NS/FS BiH (zanemarivanje obaveza), a u vezi sa članom 21. Propozicija takmičenja m:tel Premijer lige BiH, na prvenstvenoj utakmici 20. kola m:tel Premijer lige BiH, sezona 2021/22, između FK Leotar Trebinje – FK Sarajevo Sarajevo (0:2), odigranoj dana 26.02.2021. godine u Trebinju“, piše u glasniku NSBiH.

U navedenom članu Disciplinskog pravilnika NSBiH stoji: “Ko prema nadležnim tijelima, koja pripadaju organizacijskoj strukturi NS/FS BiH i strukturi njenih članova, zanemaruje svoje obaveze u smislu da ne dostavi određenu dokumentaciju prema propisima o registraciji, sportske legitimacije pred utakmicu kao i druga dokumenata i formulare predviđene propozicijama o takmičenju, kasni u isplati troškova službenim licima utakmice, ne prijavi javnu utakmicu i turnir ili ih neblagovremenov prijavi, ne provjerava određene podatke u sportskim legitimacijama,
kasni u dostavljanu raznih izvještaja i drugih pismena što nadležnim tijelima otežava rad te ne izvršava ažurno i druge dužnosti i obaveze koje proističu iz fudbalskih propisa, biće kažnjen:

a) igrač, zabranom igranja od dvije do šest utakmica,

b) sportski radnik, zabranom vršenja funkcije od tri do 12 mjeseci,

c) službeno lice utakmice,novčanom kaznom do 2.000 KM,

d) klub, novčanom kaznom od 1.000 KM do 5.000 KM.”

Pored opomene, Sarajevo je i kažnjeno sa čak 3.000 KM zbog upotrebe pirotehnike od strane svojih navijača na utakmici četvrtfinala Kupa BiH protiv Slobode (2:0).

Nastavljena je praksa po kojoj klubovi moraju plaćati 500 KM za crvene kartone svojih igrača, kojih je na startu proljetne polusezone bilo zaista mnogo.

Crveni karton je protiv Veleža u dresu Željezničara dobio i Sedad Subašić, pa zbog toga Plavi moraju da plate čak 500 KM.

FK Radnik Bijeljina kažnjen je s 1.000 KM zbog toga što utakmicu protiv Posušja nije organizirao u skladu s važećim propisima, a istu sumu će na račun NSBiH morati uplatiti i Zrinjski, čiji su navijači koristili pirotehnička sredstva na utakmici protiv Rudara u gostima.

Kao i Sarajevo, sa 3.000 KM kažnjen je i NK Zvijezda Gradačac, i to zbog nepravilnog nastupanja igrača na utakmici četvrtfinala Kupa BiH protiv Igmana iz Konjica. Naravno, radi se o Azuru Aljkanoviću, koji je ranije ove sezone u Kupu nosio dres Radnika iz Bijeljine, a zbog toga je i navedeni meč registrovan 3:0 za Igman.

Također, klubovi se kažnjavaju i sa po 250 KM za svaki crveni karton njihovih igrača u omladinskoj PLBiH….

Idina vrh